Jak na financování studentského života? • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Jak na financování studentského života?

Jak na financování studentského života?

12. 10. 2023
Studentský život byl vždycky spojen nejen se školou, ale v zásadě s poslední šancí, kdy se zdárně vyhýbat „dospěláckým“ starostem a život si užívat. Jenže, doba se změnila a udržet se na vysoké škole často vyžaduje mnohem větší námahu a zaujetí pro věc. A bohužel se nejedná pouze o studium samotné. Studentský život totiž v posledních letech docela prodražil. Jak to řešit?
Shutterstock 2249776767 scaled

První, co vám kdokoliv řekne je, že si má student najít brigádu. Že to tak je normální a že se to tak dělalo vždycky. Jenže, den má jenom 24 hodin a pokud se chcete naplno věnovat studiu, těžko najdete dostatek času na takovou brigádu, která by vám finančně skutečně pomohla. A v některých oborech, například medicína nebo práva, tam vám na brigády zbývá jen minimální množství času. A taky potřebujete nějaký čas na relaxaci.

Hledejte přivýdělek ve svém oboru

Spojením příjemného s užitečným může být nějaká placená praxe v oboru. V zásadě tak budete studovat, rozvíjet se do budoucna – záznamy o tom, že máte v oboru něco za sebou každý potenciální zaměstnavatel rozhodně uvítá -, ale vylepšíte si finanční situaci. S časem to valné nebude, na druhou stranu, nebudete jen ubíjet svou energii na nesmyslné brigádě. Dobrým řešením, zejména na humanitních oborech, může být zapojení do různých grantových projektů či možnost zažádat si o prospěchové nebo sociální stipendium.

Stipendia jsou i dobrým řešením v případě, že se dostanete do nenadálých finančních problémů (např. nečekané zdražení nájmu, více dojíždění a podobně) a rodina v tomto případě nemůže (nebo nechce, i takové případy bohužel jsou) nadále pomáhat.

Půjčka je až to poslední řešení

Pokud se studentské finance nepodaří konsolidovat některým z výše uvedených způsobů, je možné situaci vyřešit půjčkou. Má to ale svá úskalí a rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

V první řadě, získat půjčku v mladém věku není vůbec jednoduché. Pro banku, případně nebankovní instituci, je totiž důležitá historie klienta a jeho příjmy, které by ideálně měly být stálé. A to bude u studentka, který studuje a nepracuje poněkud problém.

U každé půjčky je třeba rovněž zvážit i nutnou druhou stránku. I kdyby vám úvěr banka nebo nebankovní společnost skutečně poskytla, jaké jsou vaše možnosti jeho splácení? Problém sice půjčkou vyřešíte, ale zároveň vám část už tak nízkého měsíčního příjmu pomyslně sežerou splátky. A půjčka se splácet musí nebo můžete do „dospělého“ života vstupovat s problémy, které se mohou do budoucna odrazit na tom, že vám banka neschválí půjčku na auto nebo hypotéku.

Klid přidá kontokorent nebo kreditka

Pokud neřešíte aktuální finanční problém, jehož řešení prostě nepočká, a jen se vám čas od času stane, že na konci měsíce ze studentských peněz nevyjdete nebo vás čeká větší výdaj, který se vám ale podaří docela rychle zamáznout, přijatelným řešením může být kontokorent nebo kreditní karta. V obou případech máte k dispozici nějakou rezervu. A už tohle vědomí vás může v některých situacích uklidnit.

Navíc banky a další finanční společnosti myslí i na studenty a pokud přečerpání dorovnáte nejpozději v daném termínu, vyhnete se i úrokům. I tady je ale potřeba postupovat obezřetně a zbytečně nepřečerpávat, protože pořád se jedná o dluh, který je třeba dříve nebo později splatit.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
1152901 319786
Předchozí článek

Změna osobních údajů: kde všude ji musíte nahlásit?

Rady a návody > Úřady
Logo ds
Následující článek

Nebojte se být digitální. Datová schránka dokáže ušetřit čas.

Rady a návody > Úřady, Ze života do života