Pět tipů, jak začít spořit • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Pět tipů, jak začít spořit

Pět tipů, jak začít spořit

16. 4. 2024

Stává se vám pravidelně, že na konci měsíce s nervozitou hledíte do peněženky a při nákupu raději vracíte maso zpátky do chladícího boxu? Pak je čas lépe zvládat své finance. Náš odborník Petr pro vás připravil základní rady, jak nastavit své zvyky tak, abyste s penězi bez problému vyšli a ještě něco ušetřili.

Female hand saving money 2023 11 27 05 03 27 utc 1

1. Sestavte si rozpočet
Pokud chcete mít finance pod kontrolou a jejich stav zlepšit, musíte si o nich především udělat dobrý přehled. Veďte si proto tabulku příjmů a výdajů. Zkuste si delší dobu, například dva měsíce, poctivě zapisovat, za co všechno utrácíte. Zaznamenávejte si, stejně jako Petr, úplně vše, ať už je to nájem, energie, jízdné, poplatky, jídlo, ceny za mobilní služby, ale třeba i drobounké výdaje typu nákup časopisu. Vydané částky si porovnejte s příjmy. Stanovte si finanční limit na každou položku a ten nepřekračujte. Zhodnoťte, co můžete omezit, popřípadě zapřemýšlejte nad tím, jak si měsíčně pár tisíc přivydělat. Rázem budete v situaci, která vám umožní odkládat si alespoň na malinkou rezervu. Kontrola a dobrý balanc jsou základ.

2. Určete si své finanční cíle

Plánujete mít vyrovnané hospodaření, něco uspořit či toužíte po cestování? „Jestli chcete například vyjet na dovolenou, určete si, kolik za ni míníte celkově zaplatit a cenu rozložte do více měsíců. Částku si pak postupně odkládejte z výplaty do pomyslné obálky,“ radí Petr. Vyhnete se pak bolestivému jednorázovému výdaji.

3. Spoření – jde to i automaticky

Nedokážete si vědomě odkládat částku stranou? Nevyčítejte si to, není to úplně snadné. Existuje ale drobný trik. Jednoduše nastavte automatický převod z vašeho běžného účtu na spořící. Z každé výplaty tak rovnou odejde pár stovek či tisíc tam, kde budou v bezpečí před různými impulsivními nákupy a utrácením za zbytečnosti. A navíc pravidelně.

4. Minimalizujte zbytečné výdaje

Pamatujete ještě na rozpočet? Podívejte se na něj kriticky a zhodnoťte, jaké výdaje jsou úplně zbytečné. Může jít o drobné hříchy či zboží a služby, u kterých existuje výrazně levnější alternativa. Vyhraďte si čas na krátký průzkum trhu, třeba zjistíte, že si můžete nasmlouvat o hodně výhodnějšího dodavatele energie. Pozor i na opakované malé poplatky, které jednotlivě skoro nezaznamenáte, ale celkově se prodraží. „Zamyslete se i nad tím, zda skutečně využíváte všechny placené služby jako Netflix či Spotify. Tři stovky měsíčně se zdánlivě ztratí, ale ročně už je to podstatných 3 600 korun. Nechcete se streamování vzdát úplně? Pak si je zkuste zapnout třeba jen každý druhý měsíc,“ dává tip Petr.

5. Investice. Peníze už máte, tak je rozmnožte

Pokud dodržíte naše rady, je pravděpodobné, že se váš účet časem velmi mile navýší. A bylo by škoda nechat rezervy jen tak zahálet, můžete je totiž nechat vydělávat. Prostudujte si základní možnosti jednoduchých investic. Nemějte příliš velké ambice a postupujte velmi opatrně, rozhodně se nepouštějte do ničeho složitého a riskantního. Ideální příležitostí jsou spořící účty, termínované vklady a státní dluhopisy. Například spořící účty kryje pojištění, takže svou investici neztratíte ani v případě, že banka zkrachuje.

I z mála můžete udělat hodně.


Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 329854541
Předchozí článek

Co je to půjčka na občanský průkaz neboli půjčka na OP?

Rady a návody > Finance
Shutterstock 1458854444 scaled
Následující článek

Jak zafinancovat svatbu a jak je to s půjčkou pro manžele

Rady a návody > Finance