Co je to půjčka na občanský průkaz neboli půjčka na OP? • Home Credit…
Rady a návody > Finance > Co je to půjčka na občanský průkaz neboli půjčka na OP?

Co je to půjčka na občanský průkaz neboli půjčka na OP?

25. 4. 2024

Pod pojmem půjčka na OP si mnozí představí, že peníze dostanou pouze po předložení občanského průkazu. Ve většině případů se mýlí. Občanský průkaz je jen jedním dokladem z několika, které po vás bude seriózní poskytovatel půjčky požadovat. Jaké další doklady budete potřebovat a co všechno se při žádosti o půjčku či úvěr prověřuje?

Shutterstock 329854541

Co znamená, když se řekne půjčka na OP?

OP je zkráceně občanský průkaz. Pokud tedy někdo hledá půjčku na OP, většinou předpokládá, že půjčku získá jen na základě předložení občanského průkazu. Proto si půjčku na OP řada lidí obecně spojuje s jednoduchým a rychlým vyřízením žádosti, ke které je zapotřebí pouze jeden doklad – občanka.

Pojmenování, které klame

Půjčka jen na OP (občanský průkaz) dnes u seriózních poskytovatelů neexistuje.

Zákon chrání žadatele o půjčku

V roce 2016 vešel v platnost a zároveň nabyl účinnosti nový zákon o spotřebitelském úvěru. Ten stanovil, že nově musí mít společnosti poskytující půjčky spotřebitelům oprávnění od České národní banky.

Těmto licencovaným společnostem zákon ukládá, že musí před poskytnutím úvěru prověřit úvěruschopnost žadatele. Díky důkladnému prověření se chrání nejen poskytovatel půjčky, ale také žadatel. Pokud žadatel nesplňuje potřebné podmínky, půjčku nedostane. Tak se vyhne finančním potížím. Schopnost žadatele splácet se posuzuje mimo jiné:

  • na základě porovnání příjmů a výdajů,
  • na základě způsobu plnění dosavadních dluhů (například, zda není žadatel vedený v registru dlužníků).

K vyřízení půjčky pouze OP nestačí

Samotný občanský průkaz pro získání půjčky v dnešní době u solidního poskytovatele nestačí. Jaké další dokumenty může při žádosti společnost požadovat?

  • Druhý doklad totožnosti,
  • potvrzení o pravidelném příjmu,
  • výpis z běžného účtu.

Bonitu neboli schopnost úvěr splácet si seriózní poskytovatel půjčky ověřuje v klientských registrech. Proč? Protože klientské registry shromažďují úvěrovou historii klienta a poskytují tak ucelený přehled o jeho platební morálce.

Poskytovatel tak zjistí, zda žadatel své předchozí půjčky a úvěry svědomitě splácel, nebo s tím měl problémy. Pokud vyjdou najevo negativní informace, například, že je žadatel v insolvenci nebo má exekuci, půjčku nedostane. Zákonné povinnosti poskytovatele chrání žadatele před zhoršením jeho finanční situace, které by další půjčka bezpochyby přinesla.

Přestože se tedy pojmenování „půjčka na OP“ tváří tak, že k vyřízení potřebujete jen jeden doklad, vidíte, že ve skutečnosti jde o daleko složitější proces.

Příliš jednoduché získání půjčky je podezřelé

Pokud narazíte na nabídku, která se prezentuje jako půjčka na OP nebo dokonce půjčka bez OP, mějte se na pozoru. Pravděpodobně půjde o lichvářské půjčky, kdy sice peníze získáte snadno, ale za velmi nevýhodných podmínek. Poskytovatel očekává, že budete mít problémy splácet, z čehož on bude profitovat.

Takovým podezřelým nabídkám se raději vyhněte. Můžete se totiž rychle dostat to kolotoče finančních problémů. Solidní poskytovatel možná vaši původní žádost, z důvodu nedostatečné bonity zamítne, ale zároveň vám může nabídnout úvěr, který neohrozí váš finanční rozpočet.

Občanka jako základní doklad pro jakoukoliv půjčku

U některých poskytovatelů půjček můžete pro ověření své totožnosti využít digitální identitu Bank iD, takže klasickou „kartičku“ nebudete potřebovat. Jestliže Bank iD nevyužijete, bude po vás každý bankovní i solidní nebankovní poskytovatel požadovat občanský průkaz. Jde o hlavní doklad, který je k vyřízení půjčky potřeba. Slouží k ověření vaší identity.

Může nastat situace, kdy potřebujete půjčku, ale občanský průkaz jste ztratili. Pokud jej nemůžete doložit, může některým poskytovatelům postačit náhradní identifikační doklad, který vám vystaví příslušný úřad. Ne všichni však takovou náhradu akceptují.

Kromě občanského průkazu vás může společnost z důvodu plnění svých zákonných povinností požádat i o doložení druhého dokladu. Může jím být:

  • cestovní pas,
  • řidičský průkaz,
  • zbrojní průkaz,
  • rodný list.

Jakými způsoby předložit doklady totožnosti?

Způsob předložení dokladů totožnosti se většinou odvíjí od způsobu, jakým žádáte o půjčku. Pokud například půjdete na pobočku poskytovatele osobně, předložíte doklady přímo zaměstnanci poskytovatele. Finanční instituce a poskytovatelé úvěrů budou v budoucnu zavádět ověření i přes eDoklady, takže nebudete muset předkládat klasickou kartičku občanského průkazu.

V případě, že si úvěr vyřizujete přes telefon nebo po internetu, většinou se oskenované či vyfocené doklady posílají e-mailem. Kromě toho můžete využít možnost nahrát ofocené doklady do aplikace poskytovatele nebo se identifikovat přes BankID, pokud to poskytovatel úvěru umožňuje.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Female hand saving money 2023 11 27 05 03 27 utc 1
Následující článek

Pět tipů, jak začít spořit

Rady a návody > Finance