Jak zafinancovat svatbu a jak je to s půjčkou pro manžele • Home…
Rady a návody > Finance > Jak zafinancovat svatbu a jak je to s půjčkou pro manžele

Jak zafinancovat svatbu a jak je to s půjčkou pro manžele

3. 4. 2024
Svatba je zásadní životní krok a taky den, který si chceme skutečně vychutnat, zapamatovat si ho a nedělat si starosti. Je ale potřeba myslet na to, že aby svatba byla taková, jakou si ji představujeme, bude to také něco stát. Při plánování je tak nezbytné si realisticky porovnat naše představy a možnosti toho, co si můžeme dovolit a následně zkusit představy o naší – ať už obyčejné nebo velkolepé pohádkové – svatbě navzájem vyvážit.
Shutterstock 1458854444 scaled

Svatba je zásadní životní krok a taky den, který si chceme skutečně vychutnat, zapamatovat si ho a nedělat si starosti. Je ale potřeba myslet na to, že aby svatba byla taková, jakou si ji představujeme, bude to také něco stát. Při plánování je tak nezbytné si realisticky porovnat naše představy a možnosti toho, co si můžeme dovolit a následně zkusit představy o naší – ať už obyčejné nebo velkolepé pohádkové – svatbě navzájem vyvážit.

A nyní přichází zásadní otázka, jak naše představy zafinancovat. V mnoha případech záleží na rodině, z jaké novomanželé pochází. Najednou se projeví vztahy mezi lidmi, ale i to, jak rodina chápe peníze. Může nastat situace, že si rodiny snoubenců budou striktně trvat na tom, že se o náklady na svatbu svých dětí podělí, jinde bude celá organizace i financování velkého svatebního dne padat na vrub budoucích manželů.

 

Velká pohádková svatba nebo obřad se svědky? To vše náklady ovlivní

Výslednou částku vynaloženou na svatbu ovlivňuje celá řada faktorů. Počínaje šaty pro nevěstu a oblekem pro ženicha, přes počet hostů a tím pádem i množství jídla, které je potřeba připravit či objednat (často bývá součástí svatby nejen oběd, ale i večerní raut),  pronájem prostor, pořízení prstýnků, fotograf nebo kameraman, který svatební den zaznamená, výzdoba, hudba, dort… Je toho opravdu hodně, co je potřeba promyslet a sladit s představami. Jsou prvky, na kterých se dá do jisté míry ušetřit. Tady ale opatrně, např. logický krok v omezení počtu hostí může vést k nepříjemným třenicím mezi příbuzenstvem nebo kamarády, když budete po hostech chtít, aby si zaplatili vlastní jídlo nebo donesli alkohol, v očích některých pozvaných to rovněž nemusí působit úplně dobře.

Pokud budete mít svatbu s hosty, je možné si vymínit pouze finanční dary. Část nákladů, zejména na hostinu, tak můžete umořit tímto způsobem. Zároveň ale počítejte s tím, že existuje riziko, že se vám sejde méně peněz než čekáte.

Pokud se nemůžete spolehnout na rodiny (a víte to s dostatečným předstihem), zkuste veškeré své snahy na odkládání peněz soustředit právě na svatbu. Budete pak mnohem klidnější. Zaplatit svatbu prostřednictvím půjčky je samozřejmě možné rovněž, vždycky ale počítejte s tím, že by se mělo jednat o poslední, případně doplňkovou možnost, kterou doplníte případnou mezeru v rozpočtu. Přece jen, nechcete do společného života vstupovat rovnou s břemenem v podobě splátkového kalendáře...

 

Společná půjčka pro manžele může být výhodnější

S touto oblastí souvisí ještě jedno téma, které vám možná při vyslovení slova půjčka vytane na mysli: Novomanželská půjčka. Za minulého režimu se jednalo o výhodné půjčky novomanželům, kterými stát podporoval mladé rodiny. Měly výhodný úrok, v některých případech, to když jste se třeba uvázali k práci v určitém podniku, byly dokonce bezúročné.

V současné době banky žádný produkt tohoto typu nenabízejí, nicméně existuje možnost posuzovat příjmy a náklady za celou domácnost, tj. za oba manžele. V mnoha případech je tak snazší půjčku získat a často si i můžete sáhnout na větší finanční obnos. Tato možnost je vhodnější spíše než na financování veselky spíše v případě, pokud potřebujete nové vybavení do bytu, nové auto a podobně. Jako u každé půjčky totiž platí pravidlo, že peníze je dobré si od bank nebo nebankovních institucí půjčovat na záležitost delší trvalosti a ne na jednorázové prožitky.  Na ty se vyplatí si ušetřit. O to více si jich také budete vážit.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Female hand saving money 2023 11 27 05 03 27 utc 1
Předchozí článek

Pět tipů, jak začít spořit

Rady a návody > Finance
Falesne e shopy
Následující článek

Nákup na falešném e-shopu vás vyjde pěkně draho! Víme, jak podvod odhalit!

Rady a návody > Ze života do života, Finance