Platbou za dětský tábor to nekončí. • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Platbou za dětský tábor to nekončí. Co všechno bude vaše dítě na táboře potřebovat a kolik to bude stát?

Platbou za dětský tábor to nekončí. Co všechno bude vaše dítě na táboře potřebovat a kolik to bude stát?

27. 6. 2023
Prázdniny se blíží a děti budou dva měsíce doma. Což o to, ty větší se o sebe rády postarají samy, ale co s těmi menšími? Dovolené tolik nemáte a „odložit“ je na celé prázdniny k babičkám a dědečkům, to taky nemusí být úplně nejlepší nápad. Řešením by mohl být tábor. A nemusíte mít obavy, pokud vám vyskočí strašidelné vzpomínky na tábory z vašeho mládí. Teď už jsou letní tábory docela jiné, navíc si můžete vybrat z celé škály zaměření a vybrat program tak, aby ladil s tím, co vašeho potomka zajímá a baví. Jak takový tábor vybrat a nezničit si domácí rozpočet?
Summer camp 2021 09 02 03 20 47 utc

Jak nezruinovat domácí rozpočet dětským táborem

Prvním důležitým krokem je rozhodnutí, zda dítě vyslat na pobytový nebo příměstský tábor. Rozhodujete se v prvé řadě podle toho, jak moc je dítě samostatné a zralé. Pokud ne, určitě nechcete, aby probrečelo celý pobyt. V takovém případě je vhodnější příměstský tábor, na který dítě vždycky ráno přivezete a večer zase odvezete domů. S ohledem na rodinnou peněženku je taky pravda, že příměstské bývají finančně méně náročné, byť rozdíly se v posledních letech snižují.

Jak vybrat ten správný tábor

Při vybírání tábora se zaměřte na to, aby co nejvíce konvenoval se zájmy dítěte. Jedině tak bude váš potomek spokojený. Rozeného sportovce asi nebudete posílat na tábor s programování a naopak počítačový nadšenec nebude zrovna rád na hudebním táboře. Pokud si zúžíte zaměření tábora, zjistěte si co nejvíce informací a dejte i na reference. A ještě je při výběru potřeba upozornit na jednu věc: Vybírejte včas. Kvalitní tábory bývají hodně rychle plné.

Pokud vypravujete dítě na tábor, počítejte s dvojicí oddělených nákladů. V prvé řadě je to samotné pořízení. U pobytových táborů o délce dva týdny počítejte s cenou zhruba 7 až 8 tisíc korun. Příměstské tábory bývají kratší, obvykle na týden a vyjdou vás na 3 až 4 tisíce korun. Druhou části nákladů je samotné pořízení výbavy na tábor. Na příměstský tábor budou potřeba v zásadě pouze speciální věci týkající se náplně tábora, vše ostatní máte většinou doma. Pobytové tábory naopak pořízení některých nezbytností vyžadují.

Co si vzít na tábor a kolik to bude stát?

Co rozhodně nezapomenout na pobytový tábor? Seznam nezbytné výbavy vám vždy dá pořadatel tábora. Tam najdete potřebné oblečení, seznam hygienických pomůcek i nějakou speciální výbavu, např. hudební nástroj, pokud má tábor např. hudební zaměření. Dítěti nezapomeňte přibalit kartičku pojištěnce, přiměřenou finanční hotovost a také léky, pokud nějaké bere. Tábor nejspíše bude vyžadovat potvrzení od lékaře.

Průměrná cena výbavy na tábor se pohybuje v rozmezí od 1000 Kč do 5000 Kč. Tato částka zahrnuje základní oblečení, hygienické potřeby, spací vybavení a případně i některé outdoorové vybavení. Je však důležité si uvědomit, že cena se může lišit v závislosti na individuálních preferencích, značkách, kvalitě vybavení a potřebách konkrétního tábora.

Na tábor přispívají i některé zdravotní pojišťovny

Vyslat dítě na tábor není úplně laciná záležitost. Proto vás určitě potěší, že některé zdravotní pojišťovny poskytují přímo cílený příspěvek. Taková je například Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, která vám přidá 500 Kč. Oborová zdravotní pojišťovna nebo Vojenská zdravotní pojišťovna vám dá 1 000 Kč a od České průmyslové zdravotní pojišťovny dostanete dokonce 1 500 Kč. Všeobecná zdravotní pojišťovna přispívá na tábory prostřednictvím příspěvku pro děti na pravidelné pohybové či sportovní aktivity. O konkrétních podmínkách se informujte přímo u vaší zdravotní pojišťovny. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 2314453115
Předchozí článek

Dovolená na poslední chvíli? Víme, jak se nevydat z peněz!

Rady a návody > Ze života do života
Shutterstock 2265599139 scaled
Následující článek

Jak si najít práci nebo brigádu po škole, a na co je dobré myslet?

Rady a návody > Kariéra, Úřady