Dovolená na poslední chvíli? Víme, jak se nevydat z peněz! • Home…
Rady a návody > Ze života do života > Dovolená na poslední chvíli? Víme, jak se nevydat z peněz!

Dovolená na poslední chvíli? Víme, jak se nevydat z peněz!

3. 7. 2023
Práce vás může bavit sebevíc, rádi jste v jednom kole, máte pocit, že se bez vás firma nebo kolegové neobejdou. I tak ale potřebujete dovolenou. Na čas zahodit pracovní i běžné starosti za hlavu, odpočinout si. Na dovolenou je prostě nezbytné si čas najít a rozhodně se z dlouhodobého hlediska nevyplatí ji rušit, protože na ni nezbývají peníze. V krátkodobém horizontu nějaké peníze ušetříte, pokud ale budete dovolenou odkládat dlouhodobě, může se vám to vymstít a v konečném důsledku docela podražit. Jak si pořídit dovolenou na poslední chvíli a nezruinovat se u toho?
Shutterstock 2314453115

Na dovolenou si půjčku neberte

U dovolené, stejně jako u všech věcí, které jsou spíše požitkového charakteru, rozhodně platí jedno: Nebrat si na ni půjčku. Dovolená financovaná půjčkou se vám může za nějakou dobu vrátit v podobě problémů se splácením. A jakkoliv to aktuálně může vypadat dobře, splácení v pohodě zvládáte, může přijít úraz, vyhazov z práce a vy jste rázem v problémech. Půjčka je skutečně řešením pro nenadálé životní situace, na které nestačí rezervy nebo na pořízení movitých nebo nemovitých statků, které přesahují běžné možnosti.

Pokud pro vás dovolená = zahraničí, v létě moře, v zimě hory a je vám v zásadě jedno, kam pojedete, vhodným řešením jsou last minute nabídky cestovních kanceláří. Při pořízení tohoto zájezdu na poslední chvíli můžete ušetřit docela dost peněz, jen si nebudete moci vybrat termín a nabídky míst bude také s vysokou pravděpodobností omezená. Rizikem je také to, že to s největší pravděpodobností nebudou ani turisticky nejvíce atraktivní lokality.

Dovolená na vlastní pěst je pro dobrodruhy

Nemáte-li rádi organizované dovolené, zkuste vyrazit na vlastní pěst. V každém případě je to větší dobrodružství a vyrazit můžete v podstatě nazdařbůh. Disponujete-li vlastním autem, prakticky nejste ve svých cestách limitování. Spát můžete pod stanem (byť mimo kempy a tábořiště s rizikem, že si na vás někdo došlápne), jídlo můžete pořizovat po cestě v samoobsluhách. Pokud vám nevadí trocha nepohodlí, jde to i vlakem, autobusy nebo stopem, ale to už chce opravdu dobrodružnější povahu, a to i po Evropě. Tady ale silně apelujeme na to, mít pořízené veškeré pojištění a pamatovat i na finanční rezervu na nenadálá vydání. 

Na vlastní pěst můžete vyrazit i po Česku. Rádi jezdíte k moři nebo do Alp, ale víte, co zajímavosti se skrývá za nejbližším kopcem? Tak co to třeba během dovolené poznat? Můžete třeba ráno náhodně zapíchnout prst do mapy nebo svůj cíl na další den vylosovat. Opět můžete spát pod stanem, největšími náklady tak bude cestovné a jídlo. S poměrně nízkými náklady tak můžete vyrazit na dovolenou, kterou jen tak nezapomenete.

Jak šetřit přímo na dovolené

I na samotné dovolené lze šetřit, pečlivým plánováním můžete redukovat celou řadu nákladů. Bydlet nemusíte rovnou v hotelu, dobře poslouží levnější penzion nebo ubytování v soukromí. Stravování v restauracích je fajn, ale solidně se najíte i z vlastních zásob, případně, pokud máte tu možnost, si můžete nakoupit suroviny a uvařit si sami. A konečně, není třeba mít suvenýr z každé turistické pamětihodnosti, kterou navštívíte.

To nejdůležitější, co byste si z dovolené měli odvézt, jsou, samozřejmě vedle již zmíněného odpočinku, vzpomínky. Pro osvěžení vám budou stačit fotky, které stejně dneska každý pořizuje pomocí mobilního telefonu. Když přijdete domů, můžete si některé fotky vytisknout a udělat si album nebo rovnou fotoknihu.

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Skupina 1 2
Předchozí článek

Časté dilema na dovolené: karta nebo hotovost?

Rady a návody > Finance
Summer camp 2021 09 02 03 20 47 utc
Následující článek

Platbou za dětský tábor to nekončí. Co všechno bude vaše dítě na táboře potřebovat a kolik to bude stát?

Rady a návody > Finance