Jak si najít práci nebo brigádu po škole, a na co je dobré myslet? •…
Rady a návody > Kariéra, Úřady > Jak si najít práci nebo brigádu po škole, a na co je dobré myslet?

Jak si najít práci nebo brigádu po škole, a na co je dobré myslet?

31. 5. 2023
Konec školy je tady, hurá! Pro někoho jen dočasný a v září opět zamíří do školních lavic, ať už do dalšího ročníku nebo na vysokou školu, někoho čeká vstup do pracovního procesu. A jakkoliv by bylo určitě zábavnější prázdniny, pochopitelně zaslouženě, prolenošit, pokusit se najít si brigádu není vůbec špatný nápad.
Shutterstock 2265599139 scaled

Najít si práci nebo brigádu má hned několik výhod:

  1. Například získáte vlastní prostředky právě na to vytoužené lenošení a nebudete muset prosit rodiče. Prostě svoboda.
  2. Druhá věc je k nezaplacení. Zkušenosti. Na brigádě očíhnete pracovní návyky a často se potkáte s lidmi a jejich životními zkušenostmi, na které byste jinak nenarazili.

Jenže, jak takovou brigádu, dejme tomu ještě na střední škole, sehnat?

 

Na brigádu? Ptejte se a shánějte!

Prvním krokem by mohlo být zkusit se zeptat po známých rodičů. Přece jenom jsou na pracovním trhu delší dobu a mají více kontaktů. Mohou tak znát někoho, kdo shání pomocnou ruku.

Druhou cestou je přímé oslovování firem. Pokud už máte jasné směřování a víte, na jakou vysokou školu byste se rádi hlásili, zkuste si najít brigádu v daném oboru. Dá vám to zkušenosti, které vám dají výhodu před ostatními a pokud budete mít dobré výsledky, pootvíráte si dveře do budoucna. Kdo ví, třeba vás v dané společnosti rovnou zaměstnají.

Pokud nepomůže ani to, nezbývá než začít procházet inzeráty na nejrůznějších portálech, jako je Jobs.cz nebo Prace.cz. Obzvláště před létem je tam brigád nepočítaně a určitě něco seženete.

 

Do práce? Možností je spousta!

Pojďme skočit o pár let dopředu, do období, kdy končíte střední nebo vysokou školu. Tam už nejde jen o brigádu, ale ideálně budete potřebovat práci. Tam by mělo být vaším primárním cílem najít zaměstnání v oboru, který jste vystudovali.

Opět je tedy nejsnazší zkusit firmy přímo oslovit, nabídnout třeba reference z praxí, potvrzení ze stáží a vůbec se snažit maximálně prodat to, čím se od ostatních kolegů absolventů lišíte. Dobrým zdrojem nabídek práce jsou samozřejmě i výše zmíněné inzertní portály, případně můžete zamířit na přímo na kariérní stránky velkých zaměstnavatelů, kde se o dané společnosti dozvíte vše potřebné a můžete zde sledovat volné pozice.

Nebojte se ani úřadu práce. Jsou od toho, aby vám pomohli, jakkoliv nemají úplně nejlepší pověst. Práci vám možná neseženou, ale kdyby se vám dlouhodobě nedařilo pomohou vám zajistit podporu v nezaměstnanosti, která vám může pomoci překlenout nejnáročnější období.

Pro někoho může být zajímavou možností i podnikání. Na jednu stranu je s tím spousta starostí, ohánění, byrokracie a nic nedostanete zadarmo. Na tu druhou je s podnikáním spojená velká svoboda. Pokud jste v něčem opravdu dobří nebo jste už na škole vymysleli unikátní produkt a jste schopní si vybudovat klientskou základnu, podnikání je pro vás.

 

Mějte v pořádku všechny dokumenty

Na druhou stranu, s přechodem po škole do zaměstnání jsou spojené i některé úřední záležitosti.

Tzv. status studenta zůstává po absolvování střední školy platný do 31. srpna a obnovuje se v případě, že nastoupíte na vysokou, u vysoké školy je to měsíc od vykonání státnic.

Poté se buď musíte přihlásit na úřad práce (s sebou občanský průkaz a doklad o nejvyšším dosažením vzdělání) a nebo na zdravotní pojišťovnu a začít si coby osoba bez zdanitelných příjmů platit zdravotní pojištění.

Nástupem do pracovního poměru tato povinnost přechází na zaměstnavatele, přesto si to ve vlastním zájmu zkontrolujte. A ověřte si, že za vás zaměstnavatel platí sociální pojištění. Ačkoliv je to za dlouho, při žádosti o důchod vám chybějící údaje ze zaměstnání mohou pořádně zkomplikovat život. 

Přechod do pracovního života, ať už dočasný, brigádní, nebo po vysoké škole, je velký krok. Ale nemusí být tak hrozivý, jak by se na první pohled mohlo snad zdát.

Zdroj: Facebook

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Summer camp 2021 09 02 03 20 47 utc
Předchozí článek

Platbou za dětský tábor to nekončí. Co všechno bude vaše dítě na táboře potřebovat a kolik to bude stát?

Rady a návody > Finance
Shutterstock 338171120 scaled
Následující článek

Půjčka, úvěr nebo leasing?

Rady a návody > Finance