Koupit auto z bazaru nebo od soukromníka? • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Koupit auto z bazaru nebo od soukromníka?

Koupit auto z bazaru nebo od soukromníka?

23. 10. 2023
Rostoucí náklady na nová auta motivují lidi k nákupu ojetých vozů. Je lepší pořídit ho od soukromníka nebo z autobazaru? Víme všechno podstatné.
Shutterstock 112417061

Jak koupit ojeté auto a na co si při koupi dát pozor

Osobní auto je stále pro řadu lidí nezbytností pro dojíždění do zaměstnání i další cestování s rodinou. Jenže, pořízení nového vozu je čím dál tím více nákladnější záležitost. Za hotové si nové auto dnes koupí jen málokdo, elegantním řešením je pořízení auta ojetého. A statistiky autobazarů to potvrzují: Prodeje ojetých vozů stoupají a po těch nejlukrativnějších modelech se často, díky nabídce na internetu, zapráší během pár minut. Jen pro zajímavost uveďme, že mezi nejprodávanější modely už roky patří Škoda Octavia a Škoda Fabia, na špičce se drží také Superby a Volkswagen Golf.

Na co si dát při pořízení ojetého auta pozor? Odpovíme na následujících řádcích.

Prvním důležitým rozhodnutím je, kde vůbec ojetinu pořídit. Možnosti máte v zásadě dvě: Zareagovat na některý z inzerátů, kterých je internetu a hlavně sociálních sítích plno a pořídit auto u soukromníka, nebo využít služeb autobazarů. Všechno to má svá pro a proti. Autobazary obvyklé nabízejí větší spolehlivost prodávaných vozidel a jsou schopné doložit jejich původ. Máte i větší výběr. Běžné jsou i další služby, např. možnost pořízení automobilu na úvěr, vyřízení přepsání vozu, výhodné pojištění nebo třeba asistenční služby. 

Pozor na zajíce v pytli

U soukromníka je vždycky větší riziko podvodu a je proto třeba být opatrný, ať nekoupíte zajíce v pytli. Obvykle máte také menší záruky i poněkud ztížené možnosti úvěrování. Tím ale neříkáme, že byste neměli auto od soukromníka koupit. Poctivých je spousta a o solidnosti svědčí např. to, že už v inzerátu máte auto perfektně nafocené a pečlivě vypsané veškeré případné vady.

Pokud je to možné, vezměte si s sebou svého mechanika, který auto před koupí prověří. Dále si zkontrolujte všechny identifikátory (např. VIN kód) a tedy i původ vozu a jeho historii. Dále si zkontrolujte, že jsou k autu k dispozici veškeré doklady. A konečně nezapomeňte si také v databázích proklepnout, jestli auto není kradené.

Rozhodně ale nikdy nekupujte auto bez kupní smlouvy. Nejrůznější vzory najdete na internetu. Ty stačí vyplnit kolonku po kolonce a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete. Zásadní je zejména:

  • identifikace obou smluvních stran, prodávajícího i kupujícího
  • jednoznačná identifikace vozu (značka, model, datum první registrace, VIN kód, barva, poznávací značka)
  • cena vozidla
  • datum uzavření kupní smlouvy
  • popis technického stavu vozidla, případné vady a poškození, stav tachometru

Veškeré tyto informace pochopitelně musí být uvedeny i v kupní smlouvě, kterou podepisujete v autobazaru.

Auto na splátky nemusí být špatný nápad

Jak jsme psali výše, pokud chcete slušné ojeté auto, takové, které vám bude dobře a bez náročné údržby sloužit ještě dlouho, nebude to úplně levná záležitost, A jen málokdo má k dispozici částku, která nákup vozidla kompletně pokryje. Vhodným řešením je proto pořízení auta na splátky.

Pokud budete kupovat ojeté vozidlo v autobazaru, určitě vám možnost úvěru nebo pořízení auta na splátky nabídnou. Většinou spolupracují s několika poskytovateli a přímo na místě s vámi dohodnou to nejschůdnější řešení. Pokud máte k dispozici nějakou částku, můžete ji využít jako tzv. akontaci a výslednou částku ke splácení si tak snížit. Není to ale nezbytné, třeba Home Credit vám půjčí 100 % potřebné částky. Většinou počítejte s tím, že dojde k určitému navýšení ceny, kterou za vůz zaplatíte, jakkoliv existují i splátky bez navýšení. Na ty ale bývá náročnější dosáhnout.

Dalším možným řešením je také bezúčelová půjčka, kterou si sjednáte u své banky nebo nebankovní instituce a peníze poté použijete na financování koupě nového vozu. Ať už ale zvolíte jakýkoliv způsob, vždycky pečlivě zvažte svoje finanční možnosti a to, zda právě tento způsob financování nového vozu - případně konkrétní model za konkrétní částku -, není nad vaše finanční možnosti.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Nahrobky
Předchozí článek

Udržujete rodinný hrob jen jednou za rok? Tak to se vám pěkně prodraží!

Rady a návody > Ze života do života
1152901 319786
Následující článek

Změna osobních údajů: kde všude ji musíte nahlásit?

Rady a návody > Úřady