Udržujete rodinný hrob jen jednou za rok? Tak to se vám pěkně…
Rady a návody > Ze života do života > Udržujete rodinný hrob jen jednou za rok? Tak to se vám pěkně prodraží!

Udržujete rodinný hrob jen jednou za rok? Tak to se vám pěkně prodraží!

2. 11. 2023
Je to smutné, ale řada lidí si na své zemřelé předky vzpomene jen párkrát do roka. Kromě času Vánoc jsou to velice často Dušičky, tedy Svátek zemřelých, období kolem 2. listopadu. V tomto čase roku ozáří hřbitovy tisíce svíček, náhrobky jsou jednou za čas opět čistě umetené a ve vázách jsou čerstvé květiny. Hrobové místo, prostor, kde si na naše zesnulé příbuzné nebo přátele můžeme zavzpomínat, je ale rozhodně vhodné udržovat celoročně. Alespoň tolik můžeme našim zesnulým dopřát.
Nahrobky

Údržba náhrobku je vyjádřením respektu k zemřelému

Jen se někdy projděte po hřbitově – a nemusí to být jen na Dušičky. Najdete zde náhrobky pečlivě upravené, ale i takové, které jsou zanedbané, zarostlé a opuštěné. Hodně to vypovídá o vztazích mezi lidmi. Čistý a upravený náhrobek je totiž odrazem toho, co pro nás zemřelý příbuzný či známý znamenal. Jak se postarat o to, aby byl náhrobek dostatečně reprezentativní?

Základem je pravidelná údržba, vzpomenout si jednou za rok rozhodně nestačí. Náhrobní kámen i samotný hrob pokaždé pečlivě prohlédněte – jedině tak předejdete větším problémům a poškození, které mohou indikovat praskliny, drolení materiálu nebo olupování nápisu. Hrobové místo pokaždé pečlivě omeťte, odstraňte napadané listí a zbavte povrch mechu, obzvláště, pokud je hrob ve vlhčím prostředí. K čištění nepoužívejte tvrdé štětce nebo drátěnky, naopak doporučujeme spíše houbičku, smetáček nebo plastovou špachtli. Hrubší nečistoty omyjte roztokem mýdlové vody.

Pravidelně též měňte, případně doplňujte, vodu ve váze. Pokud víte, že nebudete moci často měnit čerstvé květiny, určitě je vhodným řešením použití květin umělých – v dnešní době už vypadají prakticky nerozeznatelně od těch živých. Co se výběru týče, vedle nesáhnete, pokud zvolíte růže, lilie, chrpy nebo chryzantémy. Při každé návštěvě rovněž vyměňte vypálené svíčky, pokud je na hrobě zapalujete.

Květiny, svíčky nebo například portréty a fotografie patří k velmi tradičním způsobům zdobení hrobů. Pokud chcete být originální a sví a nebo lépe postihnout osobnost zemřelého, zkuste třeba přidat lístečky s básničkami či vzkazy, sošky, keramiku a nebo jen položit kamínek jako symbol toho, že jste na místě byli. Inspiraci můžeme najít i v blízkém zahraničí – na Slovensku nebo v Polsku najdete na hrobech mnohem více náboženských symbolů. Pro Rakousko nebo Německo jsou naopak typické květinové věnce. Vždycky zkuste ale držet přání zemřelého, pokud je znáte.

Myslete také na to, že není potřeba mít nejhonosnější výzdobu na celém hřbitově, méně je někdy více. Lepší je jedna svíčka a drobná květina než hromada drobných dekorací, které dohromady vytváří pouze chaos místo klidu, který ke hřbitovům patří. I tady si můžete vzít inspiraci ze zahraničí. Právě německé nebo rakouské hřbitovy jsou typické svou střídmostí. Navíc, a přiznejme si, že i to je dnes důležité měřítko, střídmější výzdoba znamená i menší náklady.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 1420768541 scaled
Předchozí článek

Díky vhodné půjčce si můžete splnit své podnikatelské sny. Máme několik rad i pro vás!

Rady a návody > Finance, Kariéra
Shutterstock 112417061
Následující článek

Koupit auto z bazaru nebo od soukromníka?

Rady a návody > Finance