Kde si zažádat o úvěr? • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Kde si zažádat o úvěr?

Kde si zažádat o úvěr?

6. 9. 2023
Úvěr je v některých životních situacích jediným možným řešením. Můžete mít sice doporučované rezervy přesahující více než doporučované tři měsíční platy, někdy to ale stačit nebude. Třeba na koupi nového auta nebo nečekanou opravu domu. Možností, kde si o úvěr zažádat, je dnes celá řada a doba dokonce postoupila tak daleko, že se ani nebudete muset zvednout z gauče.
Shutterstock 2016949892 scaled

Úvěr je v některých životních situacích jediným možným řešením. Můžete mít sice rezervy přesahující více než doporučované tři měsíční platy, někdy to ale stačit nebude. Třeba na koupi nového auta nebo nečekanou opravu domu. Možností, kde si o úvěr zažádat, je dnes celá řada a doba dokonce postoupila tak daleko, že se ani nebudete muset zvednout z gauče.

Možnosti si pro přehlednost rozdělme na ty, kdy o úvěr musíte zajít fyzicky a ty virtuální, pro které vám bude stačit internetové připojení nebo telefon. Na tomto místě je nutné podotknout, že oba způsoby jsou v dnešní době stejně bezpečné, v zásadě je tak rozdíl v pohodlí. Výsledek bude pokaždé stejný.

 

Banka nebo nebankovní společnost? Vyberte si, co vám sedí

První možností, která vás z kategorie „osobního vyřízení půjčky“ napadne, jsou banky. Každý bankovní dům v České republice dnes nabízí různé typy úvěrů (hypotéky, podnikatelské úvěry, vázané úvěry apod.) a vaše možnosti vám nejsnáze vysvětlí právě na pobočce. Výhodou tohoto způsobu pořízení úvěru je, že nemusíte mít konkrétní představu o tom, jaká podoba úvěru by měla být výsledkem jednání. Osobní bankéř vám poradí a pomůže najít tu správnou službu.

Podobně to bude probíhat i na pobočkách nebankovních společností. Pobočky, samozřejmě, že ne od všech společností, najdete ve většině okresních měst. Jinak bude postup pořízení úvěru velmi podobný jako v klasické bance.  Na tomto místě je potřeba zmínit také kiosky, které najdete v celé řadě obchodních center. Banky i nebankovní společnosti je využívají jako dostupná kontaktní místa a s prvním dotazem se určitě můžete obrátit i sem.

Cenné rady vám při pořízení úvěru může dát – a úvěr i pomoci zprostředkovat – také finanční poradce. Pokud váháte, zda je pořízení úvěru skutečně jediným řešením vzniklé situace a nebo si nejste jistí, jaký úvěr zvolit, pomůže a navíc vám půjčku ušije skutečně na míru. Pokud svého finančního poradce nemáte, na trhu je celá řada certifikovaných společností, které poskytují odborné finanční poradenství .

Do kategorie žádosti o úvěr patří i populární nákupy na splátky. Postupné splácení pořízeného zboží velmi snadno vyřídíte přímo při jeho koupi, případně tak lze učinit i online v e-shopech. Prodejce má pro tyto případy připravené nabídky ve spolupráci s jednou či více úvěrovými společnostmi.

 

Do banky ani chodit nemusíte

Druhou kategorií je pořízení úvěru bez toho, aniž byste museli kamkoliv chodit. Veškeré banky i nebankovní společnosti v České republice umožňují sjednání finanční půjčky online na svých webových stránkách, telefonicky na k tomu určené lince či přímo v mobilní aplikaci. Pokud budou některé dostupné údaje nedostatečné nebo bude chtít společnost před schválením něco doložit, žádost o úvěr se přeruší a nejčastěji vás bude telefonicky kontaktovat operátor, s nímž případné nejasnosti doladíte. Úvěrové smlouvy se podepisují prostřednictvím Bank ID (resp. Bank ID Sign)  nebo SMS, takže smlouva je stejně platná, jako kdybyste ji byli podepsat přímo na pobočce.  Tento způsob vyřízení úvěru velmi snadný, pohodlný a díky tomu v posledních letech velice populární.

V každém případě, možností, kterými si lze sjednat úvěr je spousta. Pokud dáváte přednost osobnímu kontaktu s bankéřem nebo poskytovatelem úvěru, máte možnost. A stejně tak můžete využít možnosti čistě virtuální, kdy vlastně s nikým nemusíte přijít do styku. Moderní internetové technologie tohle všechno umožňují a nabízí různé možnosti pro všechny typy klientů.

Tady jsem odmazal ty názvy konkrétních společností. Nevím s kým spolupracujeme, s kým ne a raději pak nechci řešit proč byl v článku někdo uvedený a někdo ne.

Podpis pomocí Bank ID máte odněkud ověřen? Přiznám se že nemám zmapováno, zda Bank ID se někde používá k podpisu. U nás v procesu se používá pro ověření údajů žadatele, ale samotný podpis myslím jde jen přes SMS. Pokud si nejsme jistí že někde se to používá na podpis, tak uveďme jen to SMS.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Podpis uverove smlouvy
Předchozí článek

Co je potřeba vědět před podepsáním úvěrové smlouvy?

Rady a návody > Finance
Shutterstock 253769623
Následující článek

Nenechte sebou zametat. Nárok na reklamaci máte u spotřebiče, ubytování v hotelu, ale také u zpožděného letu.

Rady a návody > Finance, Úřady