Jak si říct o víc peněz? Máme pro vás 5 užitečných rad! • Home Credit…
Rady a návody > Kariéra > Jak si říct o víc peněz? Máme pro vás 5 užitečných rad!

Jak si říct o víc peněz? Máme pro vás 5 užitečných rad!

18. 9. 2023
Ne, není to jednoduché. Ale pokud se dobře připravíte a jste si jistí, že si vyšší plat zasloužíte, je slušná šance, že to dopadne dobře. Jak na to?
Jak si rict o zvyseni platu

Někdy k tomu prostě dojde, obzvláště, pokud jste ve stejné společnosti delší dobu. A ve chvíli, kdy máte pocit, že děláte první poslední a na výplatní pásce je pořád stejně – a životní náklady zároveň stoupají – přijde na řadu žádost o zvýšení platu. 

Základem je příprava

Platí to snad u každého zásadního životního kroku – základem je příprava. V klidu se sedněte a sepište si vše, v čem jste pro firmu prospěšní a čím jste za roky vašeho působení společnosti přispěli. Pak si udělejte průzkum trhu a zkuste zjistit, jaký je odpovídající plat vaším zkušenostem na dané pozici na základě toho si rozmyslete, jak moc chcete svůj plat zvýší.

Důležité je vyrukovat s konkrétní částkou. Obvyklé je zvýšení o pět až deset procent, výše požadujete pouze v případě, že jste byl/a výrazně povýšena nebo vám přibyla pracovní zodpovědnost. V každém případě mějte připravenou konkrétní částku. Bude to působit mnohem lépe, než když se budete snažit přesvědčit šéfa, aby ji navrhl on.

O zvýšení platu žádejte vždy osobně

Velkou roli hraje i forma setkání. Vždy by mělo být osobní, vyhraďte si na schůzku s nadřízeným zhruba dvacet minut až půl hodiny. Rozhodně doporučujeme, abyste se vyhnuli telefonním hovorům nebo neosobním e-mailům. Tímto způsobem svých cílů nejspíše nedosáhnete, navíc mail i telefonát může šéf velmi snadno ignorovat a vy se tak dostanete do kolotoče připomínání se. A to je zbytečné. Všechno může vyřešit jediná schůzka.

A ještě jedna rada – raději neblufujte. Netvrďte nadřízenému, že jste dostali jinde lepší nabídku. Samozřejmě, pokud to není pravda. Za prvé, nadřízený vás může docela snadno prokouknout, zároveň určitě zná konkurenci a bude-li mu vaše tvrzení hodně podezřelé, velmi snadno se může v konkurenční firmě poptat. Pokud ale takovou nabídku skutečně máte, je to velmi silný argument, který vám může pomoci. Ale i tak – raději opatrně!

Při jednání buďte neústupní, ale racionální. Méně je někdy více a snáze docílíte menšího přidání než rovnou velkého skoku. A v současné době, kdy firmy šetří, kde mohou, je i malé přidání velkým úspěchem. Navíc jej vedení může doplnit nějakým dalším nefinančním benefitem, například se vám může podařit dohodnout větší míra home office nebo mimořádné volno navíc.

Pokud se vám nepodaří dosáhnout kýženého cíle, odejděte s hlavou vztyčenou. Buď se smíříte se stávajícím stavem a nebo z firmy odejděte. Pokud byly důvodem k žádosti o přidání vaše schopnosti a zkušenosti, vězte, že se na pracovním trhu rozhodně neztratíte. Možností, kam se kariérně vydat, je v současné době spousta a firmy zaměstnance hledají kde mohou. A motivují je všelijak – i náborovými příspěvky a vyšším platem.

Pět tipů jak zvýšit své šance

Závěrem jsme pro vás připravili pětici tipů, jakési rychlé shrnutí předcházejícího textu, jak zvýšit šanci na úspěšné vyjednávání o zvýšení platu:

 

  1. Buďte připraveni: Zjistěte tržní sazbu pro vaši pozici a zkušenosti a mějte jasnou představu o tom, co chcete v jednání dosáhnout.
  2. Vystupujte sebevědomě: Věřte ve svou hodnotu a buďte připraveni vyjádřit své přínosy pro společnost.
  3. Nejen plat je odměna: Buďte otevřeni jiným formám odměny, jako jsou další dovolené nebo příležitosti pro profesní rozvoj.
  4. Buďte profesionální: Respektujte vedení a udržujte rozhovor zaměřený na vaši hodnotu pro společnost.
  5. Nevzdávejte se: Pokud vaše počáteční žádost není splněna, nevzdávejte to.
Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Logo ds
Předchozí článek

Nebojte se být digitální. Datová schránka dokáže ušetřit čas.

Rady a návody > Úřady, Ze života do života
Podpis uverove smlouvy
Následující článek

Co je potřeba vědět před podepsáním úvěrové smlouvy?

Rady a návody > Finance