Časté dilema na dovolené: karta nebo hotovost? • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Časté dilema na dovolené: karta nebo hotovost?

Časté dilema na dovolené: karta nebo hotovost?

11. 7. 2023
Zaplatit zájezd nebo dovolenou je jedna věc, s finančními prostředky je ale třeba počítat i jejím průběhu. Jídlo, benzín (pokud cestujete po vlastní ose), suvenýry, vstupné… A jsou tu i některé nenadálé výdaje. Je proto potřeba pracovat i s rezervou.
Skupina 1 2

Obvyklé dilema je, jestli jet s hotovostí a nebo se spolehnout na platební kartu. Odpověď je jednoduchá: Potřebujete obojí. Každé má totiž své výhody a způsoby použití a navzájem se dobře doplňují.

 

Hotovost je nezbytností, alespoň nějaká

Ačkoliv doba přeje platebním kartám a placení pomocí telefonu nebo chytrých hodinek, jsou situace, kdy hotovost oceníte. A to nemusíte jezdit zrovna do nějaké exotiky nebo divočiny. I například na cestách do evropských měst se bude hotovost hodit. Ať už to jsou automaty na jízdenky, drobné krámky se suvenýry, v některých zemích se hotovostí platí mýtné na mýtných branách na dálnici. Hotovost si ideálně vyberte už doma před odjezdem a pokud možno přímo z banky. Obvykle stačí dojít na pokladnu a požádat o výběr v jiné měně. Banka vám totiž ve většině případů nabídne lepší směnný kurz než směnárny.

Rizikem je i samotná směna hotovosti v zahraničí. Nejen, že se vám může stát, že v dané destinaci nebudou české koruny brát, ale velmi snadno můžete narazit na podvodníky. Vyhýbejte se zdánlivě výhodné výměně peněz v místních směnárnách nebo přímo na ulici. Pokud už vám hotovost došla, nejsnazším – a rovněž nejbezpečnějším – řešením je zajít přímo do bankomatu. I tuto možnost ale využívejte spíše sporadicky, banky si za výběr v zahraničí obvykle účtují výrazně vyšší poplatky než máte doma.

 

V peněžence mějte kreditku i debetní kartu

Doma si ale nenechte ani platební kartu. Pokud vám dá platební terminál na výběr, obvykle plaťte v místní měně, přepočet, který se děje podle kurzu banky bývá výhodnější. V některých případech se totiž může stát, že si kurz přepočtu nastaví přímo obchodník a nákup se tak v konečném důsledku prodraží. A vy to pak zjistíte až doma, když se podíváte na výpis z účtu.

Zajímavou možností na dovolenou bývá i kreditní karta. Ta vám v prvé řadě poskytuje finanční rezervu. A to i v případě, že byste svůj běžný účet úplně vyčerpali. Kreditní karta také lépe působí například v hotelech. Je to proto, že před vydáním kreditní karty banka zkoumá bonitu klienta a nedá ji jen tak každému. Jsou také situace, kdy se bez kreditní karty neobejdete, např. v mnoha zahraničních autopůjčovnách je vlastnictví kreditní karty nutnou podmínkou pro vypůjčení vozu.

Kreditka se také hodí v případech, kdy vám zruší zpáteční let a vy si budete muset kupovat novou letenku a shánět další ubytování. A to ani nemluvíme o případných zraněních nebo o hospitalizacích. Jakkoliv skvělé pojištění budete mít, peníze za zdravotní výlohy vám pojišťovna vyplatí až zpětně. A nemocnice nepočká, ta bude chtít zaplatit rovnou.

Tím ale samozřejmě nechceme malovat čerty na zeď. Dovolená je od toho, abyste si ji užili a hlavně jste si odpočinuli. Přesto je dobré myslet na zadní vrátka a všechno si dobře naplánovat. A součástí plánování by měl být i odhad, kolik vás dovolená bude stát. Ať potom nejste nepříjemně překvapeni.

 

A jak jsou na tom Češi s placením na dovolené? Provedli jsme průzkum!

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 766534345
Předchozí článek

Nepodceňujte to! Jak vám pojištění na dovolené zachrání kůži v zahraničí?

Rady a návody > Finance
Shutterstock 2314453115
Následující článek

Dovolená na poslední chvíli? Víme, jak se nevydat z peněz!

Rady a návody > Ze života do života