Chystáte se na hory? Víme, co s sebou vzít, i kolik stojí skipassy. •…
Rady a návody > Ze života do života > Chystáte se na hory? Víme, co s sebou vzít, i kolik stojí skipassy.

Chystáte se na hory? Víme, co s sebou vzít, i kolik stojí skipassy.

19. 12. 2023

V létě k moři, v zimě za lyžovačkou. Má to tak spousta Čechů, podle aktuálních průzkumů je to dokonce třetina a tento počet od loňské sezóny narostl. A pro české hoteliéry a zimní střediska budiž dobrou zprávou, že většina z nich zamíří do domácích středisek. Jako na každou dovolenou se i na tu, která bude vyplněná lyžováním, je potřeba připravit. V tomto článku se podíváme na to, co při balení na hory nevynechat, jak připravit auto a také prozradíme, jak jsou na tom ceny skipasů.

Co s sebou na lyze

Základem výbavy na hory jsou pochopitelně lyže nebo snowboard. Před sezónou je nechte zkontrolovat, navoskovat a seřídit vázání. Rovněž prověřte, jestli jsou v dobré kondici lyžáky, u dětí se klidně mohlo stát, že jim porostla noha a to, co sedělo vloni, už nemusí sedět letos. Další nezbytností je kvalitní teplé oblečení. Přece jen budete venku na svazích trávit většinu času. Oblečení by mělo mít více vrstev, jedině tak dosáhnete nejlepších izolačních vlastností. Horní vrstva musí být nepromokavá a rozhodně doma nezapomeňte ani přilbu – ve většině okolních zemích je povinná pro děti do patnácti let. V České republice je pouze doporučená, určitě ji ale pořiďte. Úrazy hlavy se stávají a přilba dovede riziko vážných zranění výrazně snížit. Z další výbavy je třeba oblečení pro pohyb v hotelu, myslete na to, že se možná i budete chtít zúčastnit nějaké společenské události.

Pamatujte na možná rizika po cestě

Pokud na hory cestujete autem, pamatujte na to, že se po cestě může ledacos zvrtnout. Počasí bývá v zimě nevyzpytatelné a obzvláště ve vyšších polohách dovede nepříjemně potrápit. Nezapomeňte tedy na důkladnou přípravu vozidla samotného. Jistě, necestujete na polární expedici, přesto je ale nezbytné některé věci ohlídat. Samozřejmostí jsou zimní pneumatiky, pro české řidiče platí, že by měli mít přezuto od 1. listopadu do 31. března. Do kufru přibalte i sněhové řetězy – v horách jsou úseky, na nichž jsou řetězy dokonce povinné. Hodit se může i lopatka pro odhrnování sněhu nebo pytlík s pískem. V případě kluzkého povrchu vám může pomoci se z prekérní situace vymotat.

Pro pohodlí a teplotní komfort posádky v případě nenadálé události se budou hodit deky, termosky s horkými nápoji a také nabitá powerbanka. V krajních případech se může stát, že po cestě zapadnete a je lepší rozhodně být připraven než nepříjemně překvapen. Obzvlášť v zimě je pak důležitá důkladná předstartovní kontrola auta, stav osvětlení a nahuštění kol, ověřte i veškeré provozní kapaliny a nezapomeňte přidat nemrznoucí směs do tekutiny do ostřikovačů.

V neposlední řadě nezapomeňte na cestovní pojištění. většina z nich chrání vás, vaše věci, auto i cizí majetek. Cena za pojištění začíná na pouhých desítkách korun za pojištěný den. Například naše cestovní pojištění sjednáte pohodlně v mobilní aplikaci a pojistné se strhne z vašeho úvěrového účtu. Pojistit můžete současně i další cestující. 

Jak to v sezóně 2023/2024 vypadá se cenami skipasů u nás i v zahraničí? 

Vše záleží na velikosti a popularitě jednotlivých resortů. 

V případě jednodenních skipasů pro dospělého na českých horách počítejte s rozptylem od 300 Kč až do necelých 1300 Kč v krkonošských horských střediscích, dětské potom vycházejí zhruba na dvě třetiny ceny pro dospělého. Sezónní skipasy pak začínají na 4 tisících, nejdražší jsou opět v Krkonoších, tam zaplatíte kolem 15 tisíc korun.

Na Slovensku vás jeden den lyžování v tatranských horských střediscích vyjde zhruba na 50 EUR, pro děti se pak vejdete do 40 EUR. 

Nejvíce pochopitelně zaplatíte v jednom z desítek rakouských středisek. Alpy jsou prostě centrum lyžařského dění v Evropě a tomu odpovídají jak ceny skipasů, tak i vytíženost. V těch nejmenších střediscích ceny sice začínají na ceně kolem 20 EUR, velký servis a pohodlí ale nečekejte. Průměrně si tak připravte kolem 50 EUR za den lyžovačky, na těch nejpopulárnějších místech (třeba v Bad Gasteinu) si připravte 73 EUR. Servis, výbava a sněhové podmínky zde ale budou stoprocentní.

Autor: Vojtěch Mach
Prozkoumat cestovní pojištění
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Financni predsevzeti
Předchozí článek

Máte novoroční předsevzetí ohledně financí? Přinášíme 5 tipů, díky kterým to tentokrát vyjde.

Rady a návody > Finance
Vanocni darky na posledni chvili
Následující článek

Jak zvládnout vánoční nákupy na poslední chvíli? + Tipy na dárky

Rady a návody > Finance, Ze života do života