Máte novoroční předsevzetí ohledně financí? Přinášíme 5 tipů, díky…
Rady a návody > Finance > Máte novoroční předsevzetí ohledně financí? Přinášíme 5 tipů, díky kterým to tentokrát vyjde.

Máte novoroční předsevzetí ohledně financí? Přinášíme 5 tipů, díky kterým to tentokrát vyjde.

1. 1. 2024

Nový rok je časem nových začátků a předsevzetí. Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí tento rok lépe spravovat své finance, máme pro vás pět tipů, které vám mohou pomoci na cestě k finanční stabilitě.

V kondici je třeba udržovat nejen tělo, duši, ale i osobní finance. A obzvláště to platí v dnešní turbulentní době, kdy je třeba se vyrovnávat se zdražováním a dlouhodobými následky inflace. V našem článku se podíváme na to, jak se postarat o to, aby byly naše finance v pořádku, abychom dokázali zaplatit vše, co je potřeba, a jak to zařídit tak, aby se podařilo něco ušetřit na horší časy.

Financni predsevzeti

1. Přehlednost a sledování výdajů: Jednou z klíčových věcí je mít přehled o svých financích. Využití bankovních aplikací či specializovaných aplikací pro sledování výdajů vám umožní efektivně monitorovat příjmy a výdaje. Nezapomínejte na plánování dlouhodobých výdajů, jako jsou dovolené nebo vánoční svátky, abyste mohli včas začít šetřit.

2. Pravidelné úspory:
Malé, pravidelné úspory mohou v dlouhodobém horizontu představovat významnou finanční zálohu. Tento způsob šetření minimalizuje nárazové výdaje a pomáhá vytvořit si rezervu na nečekané události.

3. Moudré nakládání s financemi:
Uvažujte o svých nákupech. Některé věci, jako třeba potraviny, drogerii, apod., kupovat musíme. Ale co třeba ta nová kabelka nebo značková bunda? Udržujte rovnováhu mezi potěšením z nákupů a zdravým stavem vašich financí, abyste dosáhli dlouhodobého finančního blahobytu.

4. Ochrana rezerv před inflací:
Mít finanční rezervu je moudré, ale nezapomínejte ji chránit před inflací. Klasický spořicí účet může pomoci, ale s ohledem na vysokou inflaci se jeho výnosy mohou neustále snižovat.

5. Investice jako ochrana před ztrátou kupní síly:
Pokud jste ochotni přijmout určené riziko, investice mohou být cestou k ochraně hodnoty vašich peněz. Existuje mnoho investičních možností od klasických (jako zlato) po moderní (jako investiční fondy). Důležité je ale zajistit, aby vaše peníze neztratily svou hodnotu kvůli inflaci.

Sledování financí a strategické plánování mohou být klíčem k úspěchu při dosahování vašich finančních cílů. Berte své peníze vážně a použijte tyto tipy jako vodítko k finančnímu zdraví v novém roce.

Mít přehled o svých financích je základ

Prvním a nejdůležitější krok by se dal shrnout do hesla Mít přehled. Pokud většinu svých nákupů a potřeb platíte kartou, případně si hotovost z bankomatu vybíráte pouze pro konkrétní případy, které si snadno zapamatujete, je nejdostupnější cestou bankovní aplikace. V ní máte přehledně zaznamenány veškeré příjmy a výdaje, ve většině případů dokonce i přesně vidíte, na jakém místě, či za jakým účelem, byly peníze využity. Pokud vám toto řešení nevyhovuje, na internetu naleznete celou řadu aplikací, do kterých si příjmy a výdaje můžete zaznamenávat. Dobře poslouží sdílená tabulka, do níž mají přístup i další členové rodiny (chcete-li tímto způsobem sledovat rodinné finance) a v krajní nouzi poslouží i obyčejný sešit. Jen to při vyhodnocování bude vyžadovat o něco více matematiky.

Abyste finance udrželi v kondici, je třeba myslet dopředu. Pokud víte, že chcete jet v létě na dovolenou, začněte na ni šetřit třeba hned po skončení té aktuální. Vyhnete se tak tomu, že vám v danou chvíli vyletí z rozpočtu větší částka. Pravidelně odcházející menší částky jsou pro kondici financí mnohem menší zátěží a je pravděpodobné, že je ani neucítíte. Navíc se s dlouhodobou perspektivou dá pracovat i tak, že omezíte některé zbytné náklady a peníze „přesměrujete“ právě do šetření na onu větší věc. A nezáleží na tom, jestli je to již zmíněná dovolená, doplatek na daních u podnikatelů nebo právě vánoční svátky.

Á propos – nedávno tu byly Vánoce: Každý chce udělat svým blízkým radost, nicméně je krajně nemoudré se kvůli Vánocům dostat do finančních potíží a rozpustit veškeré úspory. Drahý dárek nemusí nutně znamenat i více radosti, mnohdy více potěší drobnost a nebo jen chvíle strávené se blízkými. Pokud se ale skutečně dostanete do finančních potíží – a nemusí to být vůbec kvůli Vánocům, nikdy nevíte, co se může stát – krátkodobě může problém vyřešit půjčka. Nicméně, obzvláště tady je nutná obezřetnost a schopnost dobře odhadnout svoje možnosti splácení. Ať se nedostanete do ještě větších problémů…

Rezervy je třeba ochránit před inflací

Pokud máte své osobní finance v dobré kondici, možná se vám i daří postupně si budovat nějakou tu rezervu. Ta by měla být nejen na požitky (např. výše zmíněná dovolená), ale je třeba i myslet na nenadálé životní situace. V každém případě není úplně šťastné si tuto rezervu nechat „jen tak“ na běžném účtu. Hrozí totiž, že se rozpustí, ani nevíte jak.

Poměrně konzervativní místem, kde shromažďovat svoje rezervy, je spořicí účet. Na něm se vám budou peníze navíc úročit, nicméně v současné době vysoké inflace nelze úplně zaručit, že jejich hodnota s časem skutečně neklesne. Za ideálních okolností je totiž třeba, aby byl úrok vyšší, nebo alespoň stejně vysoký, jako inflace.

Pokud se nebojíte rizika, je možným řešením investování. Nabízí se investovat např. do zlata nebo uměleckých předmětů, nicméně takto investované peníze nemáte v případě potřeby ihned k dispozici. Musíte danou věc napřed prodat. Banky a investiční společnosti nicméně nabízejí i nástroje vhodné pro laiky, kam jen posíláte peníze a o jejich zhodnocení se postará samotná společnost. Výhodou je, že můžete investované prostředky získat zpět během několika dnů. Vždy ale platí, že peníze právě kvůli inflaci ztrácí svou hodnotu, resp. kupní sílu, a pokud si je ukládáte, je nezbytné se postarat o to, aby jejich hodnota neklesala.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Falesne e shopy
Předchozí článek

Nákup na falešném e-shopu vás vyjde pěkně draho! Víme, jak podvod odhalit!

Rady a návody > Ze života do života, Finance
Co s sebou na lyze
Následující článek

Chystáte se na hory? Víme, co s sebou vzít, i kolik stojí skipassy.

Rady a návody > Ze života do života