Jak zvládnout vánoční nákupy na poslední chvíli? + Tipy na dárky •…
Rady a návody > Finance, Ze života do života > Jak zvládnout vánoční nákupy na poslední chvíli? + Tipy na dárky

Jak zvládnout vánoční nákupy na poslední chvíli? + Tipy na dárky

4. 12. 2023
Vánoce jsou doslova za rohem a vy si v tom všem shonu uvědomíte, že nemáte vlastně čas pobíhat po obchodech a shánět vánoční dárky. Obzvláště pokud máte velkou rodinu, může to být úkol skutečně hodný Hercula. Spolehlivým pomocníkem mohou být e-shopy.
Vanocni darky na posledni chvili

E-shopy jsou prostě pohodlné a není se vůbec čemu divit, když nahlédneme do statistik a zjistíme, že Češi patří v rámci Evropy mezi největší příznivce nakupování na internetu. A před Vánoci si na e-shopy vzpomene ještě mnohem větší množství uživatelů. Aby ne, šetří to čas a máte spoustu možností, jak si pořízené zboží nechat dopravit. Tím ale výhody nekončí.

Větší výběr

Nákupy na internetu rozhodně vedou v šíři sortimentu a možnosti si výrobky porovnat, a to jak s ohledem na cenu, tak na kvalitu. Jednoduše si přesně k danému modelu najdete dostupné recenze, podíváte se na YouTube, jak výrobek skutečně vypadá a jak jej prezentují produktové fotografie, zjistíte, na co si lidé nejvíce stěžují a vaše konečné rozhodnutí a objednávka tak budou stát na kvalifikovaném základě.

Kvalifikovaný a dlouhou rešerší podložený dárek je jedna věc, pokud se ale netrefíte do vkusu obdarovaného, problém nastane tak jako tak. V takovém případě se, s trochou nadsázky řečeno, vyplatí na internetu nakupovat na poslední chvíli. Ze zákona totiž máte možnost zboží do čtrnácti dnů vrátit – a to bez udání důvodu. Pozor ovšem u některých typů zboží – jmenovitě zboží vytvořeného na míru, zboží, které podléhá rychlé zkáze (jídlo apod.), zboží v uzavřeném obalu, jež bylo z obalu vyndáno a z hygienických důvodů už ho není možné vrátit zpět, zvukových a obrazových nahrávek nebo počítačových her v případě, že došlo k jejich vybalení z původního obalu, a novin, periodik a časopisů –, to bohužel vrátit nejde. Proto i tady platí pečlivost při výběru. Rozhodně se také vyplatí nakupovat ze seriózních obchodů a z takových, které mají sídlo v České republice, protože jen na ty výše uvedená možnost vrácení platí.

Při objednávání vánočních dárků online si dávejte pozor i na to, že čím více se bude blížit Štědrý den, tím budou i vytíženější přepravní služby. Dodací lhůty se budou postupně prodlužovat a zároveň se budou i zkracovat úložní doby, pokud si zboží necháváte posílat na pobočky (např. Zásilkovna či podobné výdejní pointy). O nejzazším termínu objednávky obchody obvykle s předstihem informují. Před Vánoci také e-shopy omezují svou nabídku pouze na zboží, které mají fyzicky skladem a nabídka se tak může o něco zúžit. 

Tipy na dárky pro rodinu i pro přátele

Na závěr jsme pro vás připravili pár tipů na dárky pro nejbližší.

  • Maminkám určitě udělá radost poukaz na masáž, pěkná kniha nebo kosmetika.
  • Tatínky potěší výbava do auta, láhev něčeho dobrého nebo výběr pochutin.
  • Babičky nepohrdnou ničím, co podpoří jejich zdraví, vhodnou volbou jsou nejrůznější vitamíny nebo kloubní výživa. Špatnou volbou nebude ani kniha nebo pořádná sada křížovek.
  • Dědečky jistě potěší např. meteostanice, pěkný zápisník či diář, aby méně zapomínal, nebo pořádný hrnek na kávu.
  • Partnerovi či partnerce dávejte to, co je skutečně potěší, to, co mají rádi. Vždyť kdo by je měl znát lépe než právě vy? A když skutečně nevíte, jistotou bývá kosmetika nebo poukaz na společné zážitky. Radost tak uděláte také sobě.
  • U kamarádů se meze fantazii nekladou a vhodné jsou i některé vtipné dárky. Pokud rádi trávíte čas společně v partě, zvažte nějakou deskovou hru. Na pultech jich je nepřeberné množství.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv dárek, nejdůležitější je, že se s rodinou a přáteli potkáte a strávíte spolu krásný sváteční čas. 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Co s sebou na lyze
Předchozí článek

Chystáte se na hory? Víme, co s sebou vzít, i kolik stojí skipassy.

Rady a návody > Ze života do života
Jak neprijit o praci
Následující článek

I zdánlivá hloupost vás může připravit o práci. Co rozhodně nedělat?

Rady a návody > Kariéra