Díky vhodné půjčce si můžete splnit své podnikatelské sny. Máme…
Rady a návody > Finance, Kariéra > Díky vhodné půjčce si můžete splnit své podnikatelské sny. Máme několik rad i pro vás!

Díky vhodné půjčce si můžete splnit své podnikatelské sny. Máme několik rad i pro vás!

13. 11. 2023
Postavit se na vlastní nohy, vymanit se z klasického chození do zaměstnání, každodenní práce „pro někoho“ a start vlastního podnikání, to zní lákavě. Obzvláště, pokud máte svůj velký sen, skvělý nápad nebo vizi pokračování rodinné firmy. V takovém případě je svoboda podnikání právě pro vás. Pokud disponujete vlastním kapitálem, případně vám podnikání slušně vynáší, je všechno v nejlepším pořádku. Ale i tak mohou nastat situace, kdy může váš podnik potřebovat finanční injekci. A nemusí to být zrovna pomoc ve finančních problémech – stačí jen časově omezená příležitost k rozvoji, která nepočká na to, až budete mít našetřený dostatečně velký finanční polštář.
Shutterstock 1420768541 scaled

Můžete si zkusit vypůjčit od známých nebo rodiny nebo třeba oslovit svoje fanoušky prostřednictvím crowdfundigové kampaně. To se nicméně hodí pouze v případě, že nepotřebujete zas tak závratnou částku a navíc jen v určitých oborech činnosti. Ověřeným a velmi schůdným řešením je půjčka pro podnikatele.

Možná vás napadne, proč bych si měl půjčovat jako podnikatel, když bych si mohl vzít půjčku jako fyzická osoba? V tom vám sice nikdo zabránit nemůže, nicméně produkty, které banky či nebankovní instituce označují jako podnikatelské půjčky – a prokazujete se při jejich zřizování pomocí svého IČO – jsou pro tyto účely dělané a často nabízí, z pohledu malého podnikatele či živnostníka, výhodnější podmínky, případně také např. daňové odpočty. Navíc si budujete lepší kreditní historii, která může být v budoucnu pro banku klíčová v případě, že budete chtít zafinancovat nějaký větší projekt.

Zajištěný nebo nezajištěný úvěr? A na jak dlouho?

Půjčky pro podnikatele můžeme rozdělit do dvou kategorií podle délky splatnosti a podle jejich zajištění. Obě tyto skupiny se pak dále dělí. Podle délky splatnosti jsou na trhu k dispozici podnikatelské půjčky:

- krátkodobé, se splatností do 12 měsíců, často jsou využívané pro pokrytí krátkodobých finančních potřeb, jako jsou sezónní výdaje nebo úhrady faktur.

- dlouhodobé, které mají splatnost nad 12 měsíců a jsou používané pro dlouhodobé investice, jako je nákup majetku, rozšíření podnikání nebo projektové financování.

Druhé dělení je při výběru podnikatelského úvěru o něco důležitější. Jaký je rozdíl mezi zajištěnou a nezajištěnou půjčkou?

Zajištěná půjčka je kryta aktivy nebo zárukami podnikatele. Velmi často se jedná o nemovitost (tzv. americká hypotéka), jako zástava ale může posloužit i automobil, stroj nebo cenné papíry. Pro věřitele tkví hlavní výhody zajištěného úvěru v tom, že se pro něj snižuje riziko. V případě neschopnosti splácet může velmi snadno zástavu prodat. Naopak ten, kdo si finance půjčuje, si má možnost sáhnout na nižší úrok.

Naopak nezajištěné půjčky tuto zástavu nepožadují. Pro banku nebo nebankovní společnost představují větší riziko. Schvalovány jsou na základě kreditní minulosti a schopnosti podnikatele splácet.

Co budete při žádosti o podnikatelskou půjčku dokládat?

Banky si žadatele o úvěr vždycky pečlivě „proklepnou“. A u podnikatelských úvěrů to platí obzvláště. Přece jen se často jedná o vyšší částky, klidně v řádech milionů korun. Při žádosti o podnikatelský úvěr se proto připravte na vyplňování delších formulářů, ale také to, že banka bude chtít nahlédnout hlouběji do vašeho podnikání. Většina z nich proto po vás bude chtít jedno nebo více daňových přiznání a to včetně příloh, jako je výkaz zisku a ztrát nebo účetní rozvaha.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Jak neprijit o praci
Předchozí článek

I zdánlivá hloupost vás může připravit o práci. Co rozhodně nedělat?

Rady a návody > Kariéra
Nahrobky
Následující článek

Udržujete rodinný hrob jen jednou za rok? Tak to se vám pěkně prodraží!

Rady a návody > Ze života do života