7 zbytečných poplatků, kterým se můžete vyhnout • Home Credit Blog •…
Rady a návody > Finance > 7 zbytečných poplatků, kterým se můžete vyhnout

7 zbytečných poplatků, kterým se můžete vyhnout

5. 1. 2017
Nájem, účet za telefon, platba za internet, poplatky bance. Každý měsíc vám z účtu odtečou tisíce korun na fixních výdajích. Opravdu je ale musíte platit? Vybrali jsme 7 poplatků, které hravě dokážete snížit nebo se jim úplně vyhnout.
Poplatky kopie

1. Sankce za opožděné platby

Zapomněli jste zaplatit za telefon? Nebo internet? Někteří poskytovatelé vám za to naúčtují pořádnou pokutu.

Nastavte si trvalé příkazy nebo alespoň upomínku, která vám každý měsíc připomene, že máte zaplatit. Pokud je to možné, vyřešte všechny poplatky vždy v jeden den v měsíci.  

2. Doprava z e-shopů

Doprava zdarma u e-shopů vůbec není pravidlem, Česká pošta nebo DPD často stojí i 100 Kč.

Nechte si zásilku poslat na pobočku obchodu ve vašem městě nebo alespoň do pobočky výdejní sítě typu Uloženka nebo Zásilkovna – často to bývá levnější.  

3. Poplatky za telefon

Za neomezený tarif v České republice zaplatíte přibližně 749 Kč měsíčně. V zahraničí často jenom polovinu.

Mobilní operátoři mají na tarifech slušnou marži. Zkuste zavolat na infolinku nebo zajděte na pobočku a využijte přitom svojí pozice stálého zákazníka s dobrou platební morálkou. Běžně dostanete slevu 10 %, ale můžete usmlouvat i vyšší.

Pokud je pro vás neomezený tarif zbytečný luxus, najděte si takový, u kterého nebudete platit za nepotřebné věci. Využijte k tomu třeba nezávislý srovnávač od dTestu

4. Poplatky bance

Jestliže platíte za vedení účtu, změňte banku. Znamená to totiž platit bance za to, že jí půjčujete svoje peníze. Zdarma mají účet např. v mBank, Air Bank nebo Fio Bance.

Česká republika bohužel nepatří mezi země, ve kterých lze všude platit kartou. Takže si občas musíte vybrat. Raiffeisen Bank nebo Equa Bank mají výběry ze všech českých bankomatů zadarmo.

Platit v dnešní době za odchozí a příchozí platby je doslova vyhazováním peněz z okna. Drtivá většina českých bank je má zdarma. Mimo jiné všechny, které jsme již jmenovali. 

5. Poplatek za televizi

Opravdu potřebujete mít 100 kanálů a platit za ně 500 Kč měsíčně? A díváte se vůbec na televizi?

Mít televizi je dnes jakýsi standard, ale známe spoustu domácností, které ji zapnou jednou měsíčně – a to ještě z povinnosti. Klidně TV úplně zrušte nebo aspoň omezte na základní nabídku. Německé DSF či RTL si stejně nikdy nepustíte. 

6. Poplatky za vodné a stočné

Pitná voda je čím dál cennější surovinou a její cena do budoucna poroste. Kupte si úsporné perlátory – do umyvadel, sprchy i na záchod. Ušetříte tím i 30 % vody.

Vodu taky využívejte efektivně. Místo koupele si dejte sprchu, kapající kohoutek opravte co nejdříve a jestli máte pračku ještě z dob socialismu, zvažte, zda ji nevyměnit za novou. 

7. Poplatky za teplo

Venkovní teplota spadla pod 10 ˚C a vy už zuřivě otáčíte kohoutky u radiátorů? A co takhle si raději obléci dlouhé tepláky?

Neříkáme, že máte doma mrznout. Ale taky nemusíte vytápět na 30 ˚C a pak chodit polonazí.

Topte s rozmyslem a nevytápějte celý prostor. Stačí navečer lehce vytopit hlavní společenskou místnost, v noci pak netopte vůbec. Ideální teplota na spaní je 16-17 ˚C, při vyšších budete hůře spát a navíc se vám ráno nebude chtít z postele.

 

A jak to máte s poplatky vy? Snažíte se je snižovat, nebo všechny bez rozmyslu platíte? Dejte nám vědět na Facebooku.   

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 89708206 optim
Předchozí článek

8 otázek, které si položte, než si vezmete půjčku

Rady a návody > Finance
Jak se priblizit k detskym snum
Následující článek

Jak se přiblížit k dětským snům i v dospělosti

Rady a návody > Ze života do života