Rady a návody
>
Ze života do života
> Recept na plněné rohlíky a sněhovou roládu podle Petry Burianové
Recept na plněné rohlíky a sněhovou roládu podle Petry Burianové
11. 5. 2021
Že HC není jen práce všichni dobře víme. V dubnu jsme se s kolegy vydali vstříc "online pečení" pod dohledem Petry Burianové - výherkyně soutěže Peče celá země. Nejsme žádní lakomci a tak se s vámi o vynikající recepty, které v klidu zvládnete sami doma, podělíme!


Plněné rohlíky (24 ks)
Co budete potřebovat na rohlíky?
- 360g hladké mouky
- 60g másla
- 120g mléka
- 20g čerstvých kvasnic
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžička soli
- špetka drceného kmínu
- 2 žloutky
- 100g zakysané smetany
- 1 bílek (na dokončení)
- lněná semínka (na dokončení)
Co budete potřebovat na náplň?
- Kousek slaniny
- 1 cibule
- 150g kysaného zelí
- 150g uzeného
- sůl, pepř
Postup náplň:
- Malé kousky slaniny vypražíme na pánvi
- Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli (event. ještě trošku oleje) a opečeme cibuli do růžova.
- Stáhneme z plotny a přidáme nadrobno nakrájené uzené a vymačkané kysané zelí. Promícháme.
- Můžeme osolit, opepřit, případně i trochu osladit.
Postup těsto:
- Máslo nakrájíme na tenké plátky a přidáme k odvážené mouce.
- Rukou vypracujeme sypkou drobenku.
- V trošce mléka rozmícháme kvasnice, lžičku cukru a necháme krátce vzejít.
- Ve zbytku mléka rozmícháme žloutky a zakysanou smetanu.
- Do mouky s máslem přilejeme kvásek, mléko a zakysanou smetanu se žloutky a nakonec přidáme i sůl a drcený kmín.
- V robotu vyhněteme vláčné těsto.
- Pracovní plochu si podsypeme, vyklopíme těsto a rozdělíme ho na tři stejné části.
- Každou část vyválíme do kruhu a rozdělíme na 8 ks – trojúhelníků.
- Do širší části dáme náplň a od tohoto konce smotáme do tvaru rohlíku.
- Rohlíky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme bílkem, sypeme semínkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.

Sněhová roláda (24 ks)
Co budete potřebovat sníh?
- 200g bílků
- 300g jemného krupicového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky vinného octa
Co budete potřebovat náplň?
- 2 smetany ke šlehání
- Ovoce podle chuti (nejlépe čerstvé, ale klidně i kompotované), min. 500g. Doporučujeme: jahody, maliny, borůvky
Co budete potřebovat na Lemon curd?
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citrónové šťávy
- 50 g másla
- Kůra ze 2 citrónů
Postup:
- Bílky (pokojové teploty) začněte na velmi malé otáčky šlehat s cukrem a to až do rozpuštění cukru. Zkuste mezi prsty. Neměly by být cítit krystalky cukru. Poté otáčky zvyšte a vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Tento proces trvá 10-15 minut. Nakonec vmíchejte škrob a ocet.
- Hmotu rovnoměrně a rychle rozetřete na pečící papír na plech.
- Troubu rozehřejte na 200 stupňů na horkovzduch.
- Roládu vložte do trouby a teplotu stáhněte na 160 stupňů. Pečte asi půl hodiny.
- Základem úspěchu je správné našlehání a pak správné upečení. Roláda má být křupavá na povrchu a vevnitř pěnová, ale propečená.
- Po upečení stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.
- Pak ji překlopte na čistou utěrku, stáhněte pečící papír a natřete "lemon curd", ušlehanou smetanou a poklaďte ovocem.
Pozn.: Lemon curd připravíme smícháním všech ingrediencí. Ty zahříváme ve vodní lázni do konzistence krému. - Pomocí utěrky srolujte.
Doufáme, že Vám budou recepty chutnat.
Pokud byste se chtěli o Petře něco dozvědět nebo se rovnou přihlásit na kurz pečení, koukněte na tyto stránky.
Autor: Vojtěch Mach