Ztratili jste osobní doklady? Nepanikařte! • Home Credit Blog • Home…
Rady a návody > Úřady > Ztratili jste osobní doklady? Nepanikařte!

Ztratili jste osobní doklady? Nepanikařte!

7. 6. 2016
Stojíte v obchodě u pokladny a chcete platit. Ale najednou zjistíte, že vám chybí peněženka! Poradíme vám, co dělat, pokud jste v ní měli doklady a platební karty.
Shutterstock 182074985 low

Policie a pak úřady

Pokud víte, že vám peněženku ukradli nebo na to máte podezření, nejdřív vše nahlaste na policii. Dál se řiďte tímto postupem:

  1. Obraťte na obecní úřad obce s rozšířenou působností a ohlaste ztrátu.
  2. Rovnou požádejte o vystavení nového občanského průkazu. Musíte se prokázat dalším dokladem totožnosti, jako je rodný list nebo pas. Fotografii nepotřebujete, na úřadě vás vyfotí. Zaplatíte 100 Kč.
  3. Od úřadu ihned dostanete provizorní potvrzení o občanském průkazu, které vám platí 2 měsíce.
  4. Nový průkaz vám stát vystaví do 30 dnů. 

Podobný postup platí i v případě ztráty řidičského průkazu. Ten vám úřady znovu vystaví do 20 dní a zaplatíte za něj 50 Kč. Na rozdíl od občanky si však musíte přinést klasickou pasovou fotografii. 

Pozor na platební karty

Jestli jste měli v peněžence i platební karty, hrozí, že se zloděj dostane k vašim penězům. Zbytečně mu to neusnadňujte tím, že si ke kartě napíšete i PIN.

Hned zavolejte vydavateli karty a zablokujte ji. Nejlepší je mít pohotovostní čísla uložená v mobilu, abyste je nemuseli dlouho hledat.

Pokud máte bezkontaktní kartu, je možné, že než ji stihnete zablokovat, zloděj z ní vyčerpá menší částky. V tomto případě vám ale většina bank vrátí peníze v plné výši. 

Dobrý konec? Smůla

Občas se stane, že za pár dní najdete peněženku doma. Pokud jste už ztrátu nahlásili, staré doklady používat nemůžete. Hrozila by vám až patnáctitisícová pokuta. Neplatné doklady odevzdejte na městském úřadě.

Tip: Kupte si v papírnictví pouzdro na doklady a noste je odděleně od peněz. Když vám zloději ukradnou peněženku, nebudete si muset všechny dokumenty vyřizovat znovu.

 Ztratili jste peněženku i s doklady? Podělte se s námi o svou zkušenost na Facebooku. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Zivotopis 1
Předchozí článek

5 rad, jak napsat životopis, který zaujme personalisty

Rady a návody > Kariéra
Vypoved
Následující článek

Na co si dát pozor, když dáváte výpověď z práce

Rady a návody > Kariéra