Půjčky v Čechách neznámé I.: Studentská půjčka • Home Credit Blog •…
Rady a návody > Finance > Půjčky v Čechách neznámé I.: Studentská půjčka

Půjčky v Čechách neznámé I.: Studentská půjčka

26. 2. 2021
Nejvyšší školné platí studenti korejských univerzit, jen o něco méně ti američtí. Aby si studium mohli dovolit, často si berou studentské půjčky. Vypadají sice lákavě, přináší s sebou ale řadu problémů.
32272924 m

Na studentské půjčky narazíte nejen v USA, ale i Austrálii, Velké Británii a Koreji. Myšlenka těchto půjček se zrodila krátce po druhé světové válce a jejím cílem bylo podpořit vojenské navrátilce ve studiu na vysoké škole. Časem začala sloužit i dalším méně majetným studentům.

Její hlavní výhodou je nízký úrok, který zajišťují dotace od státu. Sám stát je v USA také jedním z věřitelů. Dalšími jsou:

  • banky,
  • nebankovní instituce,
  • charitativní a nadační organizace.

Půjčky od státu jsou sice levnější než od komerčních poskytovatelů, i přesto na nich ale vláda hojně vydělává. V posledních desetiletích se z nich totiž stal především výnosný byznys.   

Způsobí studentské půjčky příští finanční krizi?

Podle Jaroslava Brychty, hlavního ekonoma X-Trade Brokers, ano: “Jde o závažný problém, který se pomalu začíná vymykat kontrole.” O studentských půjčkách v USA napsal článek pro týdeník Ekonom a v podobném duchu se vyjadřují i další odborníci.  

Se studentskými půjčkami se totiž pojí řada problémů - například jako téměř jediný není odpustitelný ani v případě osobního bankrotu. Zadlužení studenti také nemohou přestoupit k jinému věřiteli s lepšími podmínkami. Naopak věřitel jejich půjčku může snadno postoupit někomu dalšímu.

Studentské půjčky se tak většinou nezmenšují, ale naopak zvyšují (můžete to v reálném čase sledovat na dluhových hodinách). Dnes je celkový dluh vyšší než 1 bilion dolarů, což mu zaručuje druhé místo hned po hypotékách. A jistě nemusíme připomínat rok 2008, kdy v USA praskla finanční bublina týkající se právě půjček na bydlení. 

Studentská půjčka není ideální start do života

Studenti by svůj dluh měli začít splácet 6 až 12 měsíců po ukončení školy bez ohledu na to, zda ji dokončili úspěšně. Pokud se jim tedy hned nepodaří najít práci, mohou se dostat do dluhové pasti.

Studentskou půjčku navíc splácí mnoho let a je tedy téměř nemyslitelné, aby si vzali hypotéku nebo pořídili dítě. Kromě toho jedna půjčka na celou dobu studia většinou nestačí a tak se k ní často přidávají i dluhy na kreditních kartách.

Není se proto čemu divit, že nejen v USA lidé volají po odpouštění studentských půjček nebo alespoň jejich celkové reformě. 

Jaká je situace v České republice?

U nás je většina vysokých škol bezplatná, takže studenti řeší pouze peníze na ubytování, stravu a učební pomůcky. Přesto některé společnosti začaly studentské půjčky nabízet, kvůli nedostatku zájmu je ale zase stáhly. Nyní finanční pomoc pro studenty nabízí jen zhruba 5 společností a většinou se jedná o studentské kontokorenty.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Rikat ne
Předchozí článek

Naučte se říkat ne a budete šťastnější

Rady a návody > Kariéra, Ze života do života
Shutterstock 113900872
Následující článek

Nenechte mozek zakrnět a začněte ho trénovat

Rady a návody > Ze života do života