Na co máte nárok ve zkušební době? • Home Credit Blog • Home Credit…
Rady a návody > Kariéra > Na co máte nárok ve zkušební době?

Na co máte nárok ve zkušební době?

28. 8. 2017
Se zkušební dobou se setkal asi každý. Víte, na co všechno během ní máte nárok? Jak správně postupovat při podání výpovědi a zda se hodí žádat o dovolenou? Přečtěte si klíčové body o „zkušebce“ a nic vás příště nepřekvapí.
Skusebka

Jak dlouho zkušební doba trvá?

O délce rozhoduje zaměstnavatel. U vedoucích pozic bývá zkušební doba 6 měsíců, u nevedoucích pozic pak nanejvýš 3 měsíce.

Důležité je vědět, že zkušební doba není povinná. Pokud se pro ni zaměstnavatel rozhodne na poslední chvíli, je nutné ji sjednat nejpozději v den nástupu do práce. Dodatečné připisování této informace do smlouvy v již probíhajícím pracovním poměru je nezákonné, stejně tak prodlužování zkušební doby.

Přesto existují výjimky, které vám zkušební lhůtu mohou prodloužit:

  • celodenní překážka v práci,
  • dovolená,
  • nemocenská.

Celodenní překážkou je například celodenní výpadek proudu, který znemožní výkon práce zaměstnance. Zaměstnanec dostane volno a zkušební doba se automaticky prodlouží o počet dnů, které zaměstnanec neodpracoval. Stejně to funguje i s dovolenou a nemocenskou. 

Mohu tedy žádat o dovolenou?

Neexistuje zákon, který by dovolenou ve zkušební době zakazoval. Obecně však pro toto období platí, že slouží k seznámení zaměstnavatele se zaměstnancem a ověření si, zda je práce pro obě strany výhodná. Není proto časté, aby zaměstnanec čerpal dovolenou v prvních 3 měsících po nástupu do funkce

Vše záleží na rozhodnutí zaměstnavatele. Pokud vám ji schválí, můžete si podle § 214 Zákoníku práce vybrat ve zkušební době 1,5 - 6,5 dní dovolené. Konkrétní počet závisí na tom, kolik dní jste odpracovali a kolik dní dovolené máte ročně ve smlouvě. 

Co když onemocním?

Ze zákona máte nárok na náhradu mzdy a nemocenské dávky. Obstarejte si však neschopenku od lékaře a zdržujte se v místě bydliště. Jestliže tuto podmínku porušíte, má zaměstnavatel nárok pracovní poměr okamžitě ukončit.

Pozor také na nemoci delší než 14 dní. Pokud jste ve zkušební době a marodíte víc než 2 týdny, může vás zaměstnavatel hned 15. kalendářní den vyhodit.

Pokud po zotavení pracovní poměr pokračuje, vaše zkušební doba se opět prodlouží o počet dnů, který jste strávili v pracovní neschopnosti. 

Kdy mohu podat výpověď?

Kdykoli, a to bez udání důvodu. Nezapomínejte však na jednu věc – zaměstnavatel má stejné právo jako vy, a to od 15. kalendářního dne výkonu vaší práce. První dva týdny vás tedy vyhodit nesmí.

Podstatné je podat výpověď písemně a správně. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době platí od okamžiku doručení. Pozor na den doručení výpovědi.

Pokud zaměstnavatel obdrží výpověď ráno nebo během dne, vaší povinností je tento den ještě odpracovat. V jiném případě po vás může zaměstnavatel vymáhat náhradu škody vzniklou vaší nepřítomností.

Chystáte změnu zaměstnání? Vzor výpovědi najdete zde


Mohlo by vás zajímat
5 rad, jak napsat životopis, který zaujme personalisty


 Mám nárok na benefity?

Žádný zákonný nárok na stravenky ani další benefity nemáte. Pokud vám je zaměstnavatel slíbil, pohlídejte si, aby se tato informace objevila v pracovní smlouvě. 

Dostanu úvěr?

Nárok na úvěr ve zkušební době máte. Otázkou je, zda vám někde vyhoví. Ve většině případů se pravděpodobně setkáte s neúspěchem, protože seriózní poskytovatelé chrání svého klienta před případnou neschopností splácet.

Doporučujeme zvážit závažnost situace, kterou se chystáte vyřešit úvěrem. Rozmyslete si také, pro jakou společnost se rozhodnete. Můžete narazit na firmy, které vám okamžitě půjčí, ale za nevýhodných podmínek. Ty se často projeví až později.

Ve zkušební době nemáte jistotu, že se s vámi po skončení lhůty zaměstnavatel nerozloučí. Případný vyhazov by mohl způsobit neschopnost splácet a dostal by vás do zbytečných problémů.

Rada na závěr: Nákup nového telefonu či dovolené tedy doporučujeme odložit.  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Svadba
Předchozí článek

5 finančních otázek, které si zodpovězte ještě před svatbou

Rady a návody > Finance
Auto predaj
Následující článek

5 triků, se kterými prodáte svou ojetinu za skvělé peníze

Rady a návody > Finance