Hola, hola, škola volá! S jakými výdaji musí letos žáci a studenti…
Rady a návody > Finance > Hola, hola, škola volá! S jakými výdaji musí letos žáci a studenti počítat?

Hola, hola, škola volá! S jakými výdaji musí letos žáci a studenti počítat?

11. 8. 2023
Září se blíží a s ním i nástup do školy. Pro spoustu dětí a mladých lidí to bude poprvé – a teď nemyslíme pouze prvňáky, kteří jsou přece jen onoho 1. září vidět nejvíce. Velký den je to i pro ty, kteří poprvé míří na střední nebo vysoké školy. V každém případě tento krok znamená jistou zátěž pro rodinný rozpočet.
Shutterstock 2171803913

Nástup do školy se na rodinném rozpočtu podepíše

U prvňáčka je zátěž na rodinný rozpočet asi největší, ve dalších školních stupních už náklady – většinou – o něco klesají. Na druhou stranu, vstup potomka do školy, na střední a na vysokou je něco, co se dá předpokládat a lze se na něj připravit postupným šetřením.

Ve všech třech případech platí, že je třeba si zjistit, co daná škola k nástupu požaduje. Poté si prověřte, co poskytuje samo školní zařízení. Zejména v první třídě škola často připraví uvítací balíček, kde najdeme třeba výtvarné potřeby, pracovní sešity, papírová písmenka a podobně. Střední školy zase nabízí učebnice po předchozích ročnících, takže pokud si vyloženě netrváte na novém kusu, můžete ušetřit. Jak jsou na tom s náklady jednotlivé školní stupně a na co se připravit?

Základní škola

Do první třídy rozhodně počítejte s aktovkou, penálem s výbavou, lahví na pití a ideálně krabičkou na svačinu, dále kapsářem na výtvarné potřeby, bačkory, oblečení na tělocvik. Dále počítejte s požadavky školy na výbavu, jako jsou sešity, pracovní sešity a podobně. Tyto pomůcky by vám škola měla potvrdit s dostatečným předstihem poté, co potvrdí přijetí vašeho dítěte. Při pořizování nové výbavy pro prvňáka tak počítejte zhruba se třemi tisíci korunami. Samozřejmě záleží na kvalitě pořízené výbavy.

Částečně můžete ušetřit při pořízení některých věcí z druhé ruky. Nové nemusíte pořizovat ani oblečení na tělocvik – určitě doma něco máte. Nejdražší položkou tak zůstává aktovka. Vybírejte pokud možno značkové, kvalitní výrobky s vyztuženými zády a dostatkem úložného prostoru. Nákupy ideálně rozložte na delší časové období, můžete tak „vychytat“ i některé zajímavé slevové akce. Např. i takové, které nabízí Premia program pro zákazníky Home Creditu.

Střední škola

Jakkoliv by se mohlo zdát, že na střední škole nebude tolik věcí potřeba pořizovat, opak je – v mnoha případech – pravdou. Ani na střední škole se s největší pravděpodobností nevyhnete nákupu konkrétních typů sešitů. Počítejte i s pořízením učebnic, spousta středních škol nicméně pořádá burzy učebnic, kde starší spolužáci prodávají knihy z minulých ročníků. S největší pravděpdoobností budete muset pořizovat jazykové učebnice společně s pracovními sešity. Za tuto výbavu počítejte zhruba se dvěma tisíci.

Další, mnohdy povinnou položkou, je seznamovací kurz. Ten na začátku střední školy slouží k rychlejší adaptaci na nové spolužáky a často bývají vícedenní. Rozhodně tuto investici – odhadem mezi 1 000 a 4 000 Kč – doporučujeme. Snáze se stmelí kolektiv a následující čtyři roky na střední škole budou pro vašeho potomka o něco snazší. V průběhu školního roku vás pak v závislosti na střední škole budou čekat nejrůznější exkurze, výlety, případně jazykové kurzy.

Vysoká škola

Nástup na vysokou školu představuje pro rodinný rozpočet výraznou zátěž. Tentokrát neporostou náklady ani tak kvůli nákupu pomůcek (potřebné knihy často koupíte z druhé ruky nebo vypůjčíte v knihovně), jako spíš kvůli zajištění životních potřeb studenta. V prvním semestru nelze moc počítat s tím, že si nevopečený student hned sežene brigádu a začne se o sebe kompletně starat. Na rodičích tak po nějakou dobu bude placení bydlení (kolej, případně nájem), stravování a také nějaký další sponzoring v podobě kapesného. Výsledné náklady se liší podle vaší náročnosti, ale i toho, na jakou vysokou školu potomek nastupuje. Pokud je univerzita ve vašem městě, náklady budou úplně jiné, než když bude jezdit na druhý konec republiky.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 253769623
Předchozí článek

Nenechte sebou zametat. Nárok na reklamaci máte u spotřebiče, ubytování v hotelu, ale také u zpožděného letu.

Rady a návody > Finance, Úřady
RK 7 2023 LQ 3
Následující článek

Za pracovním stolem s Radimem Kříbkem: Co obnáší práce E-commerce Business Manažera?

Příběhy > Ze života v Home Creditu