Co dělat, když váš dluh roste rychleji, než dokážete splácet? • Home…
Rady a návody > Finance > Co dělat, když váš dluh roste rychleji, než dokážete splácet?

Co dělat, když váš dluh roste rychleji, než dokážete splácet?

5. 8. 2015
Důvody bývají různé, ale výsledek je většinou stejný. V noci nespíte ze strachu, že vám dluhy přerostou přes hlavu. Máme pro vás 4 rady, které vám pomohou nastalou situaci efektivně vyřešit.
Dluhy

Dluhová past je strašák mnoha lidí, kteří si vzali půjčku. Chcete-li se jí vyhnout, měli byste k půjčování peněz přistupovat zodpovědně a vše si předem řádně promyslet.

Občas se ale objeví nečekané výdaje a najednou je i dosud bezproblémová měsíční splátka nesnesitelnou zátěží rodinného rozpočtu. V takovém případě se problémům postavte čelem a začněte situaci řešit co nejdříve.

 

  • Znovu si přečtěte smlouvu a podmínky

V klidu si sedněte a důkladně pročtěte smlouvu, kterou jste s věřitelem uzavřeli. Pozornost věnujte zejména pasáži o sankcích za pozdní splacení nebo odložení splátky. Vždy je totiž dobré vědět, proti čemu stojíte.

Tip: Nepanikařte, nestrkejte hlavu do písku a jednejte proaktivně. Dluh sám od sebe nezmizí a jeho ignorováním akorát roztočíte dluhovou spirálu.

 

  • Kontaktujte svého věřitele

Věřitelé mají zájem dostat své peníze zpět, proto většinou nabízí několik možností, jak problém se splácením řešit. Někteří ovšem situace zneužívají a za své služby účtují tučné poplatky. Když ale budete znát podmínky smlouvy a třeba i nabídku konkurence, půjde jednání lépe.

Tip: Vyhněte se oddlužovacím společnostem, které mohou vaši situaci pouze zhoršit. Za nemalé provize slibují pomoc, skutečné oddlužení ale nabízí jen insolvenční zákon č. 182/2006 Sb., takzvaný osobní bankrot je ale až krajní řešení.

 

  • Omezte výdaje

Jestli vaše výdaje převyšují příjmy, je někde chyba. Možná se skrývá v účtech za energie, impulsivních nákupech nebo vysokých splátkách půjček. V každém případě byste ji ale měli najít a odstranit.

Tip: Sledujte minimálně po dobu 1 měsíce všechny své výdaje a zjistěte, kde můžete ušetřit. Pokud máte více půjček nebo třeba kreditní kartu, zvažte možnost konsolidace.

 

  • Najděte si přivýdělek

Než si začnete hledat brigádu, udělejte si pořádek ve výdajích. Jinak hrozí, že místo splácení dluhů budete prostě jen utrácet víc peněz. Buďte striktní a přivýdělek používejte jen na umoření dluhu.

Tip: V žádném případě nesplácejte půjčku půjčkou. Své problémy tím nevyřešíte, naopak riskujete pád do dluhové pasti. Pokud totiž nemáte peníze na splacení první půjčky, těžko najdete prostředky na splacení druhé, vyšší.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Penize
Předchozí článek

5 rad o penězích, které by nám daly naše babičky

Rady a návody > Finance
Ve dvaceti
Následující článek

8 finančních zásad, které jsme měli pochopit už ve dvaceti

Rady a návody > Finance