5 tipů, jak být ekologický v běžném životě • Home Credit Blog
Rady a návody > Ze života do života > 5 tipů, jak být ekologický v běžném životě

5 tipů, jak být ekologický v běžném životě

15. 1. 2022
Stav životního prostředí je alarmující. A můžeme za to my, lidé. Proto je jen na nás, abychom to změnili! Je totiž mnoho možností, jak můžeme k ochraně životního prostředí přispět. 
RECYCLE V1

Doba, ve které žijeme, je sice velice vyspělá, ale náš životní styl velmi zatěžuje planetu. Je naší odpovědností se k této problematice postavit čelem, ne všichni ovšem víme, jak se chovat více ekologicky. Není to jen o tom, že začneme nakupovat všechno v BIO kvalitě, budeme třídit odpad nebo kupovat skleněné lahve místo plastových. Je toho mnohem více, jen si to možná neuvědomujeme. K lepšímu životnímu prostředí můžeme hlavně přispět neplýtváním a tzv. zero waste přístupem. “Zero waste”, jak už si někteří z angličtiny přeložili, znamená, žít uvědoměle, nevytvářet zbytečný odpad. Samozřejmě víme, že nějaký odpad budeme vytvářet vždy, co ale můžeme změnit, je jeho množství. 

Tady vám nabízíme několik tipů, jak šetřit přírodu doma v běžném životě.

  1. Třiďte odpad podle pokynů vašeho města nebo společnosti, která se tříděním zabývá  - každé město má svůj způsob třídění (jinak se třídí v Praze, jinak v Brně). Proto se podívejte na stránky, ať víte, co kam házet. Na stránkách se dozvíte také plno zajímavých tipů na třídění, označení popelnic nebo třeba seznam sběrných dvorů.  https://www.sako.cz/
  2. Vyměňte igelitové tašky a sáčky - používejte textilní tašky, sáčky a mějte je vždy po ruce. Pytlíky se dají koupit už v běžných obchodech (většinou u ovoce a zeleniny). Pokud ale umíte šít nebo vaše maminka/babička, poproste je, ať vám takový pytlík na potraviny spíchnou ony. Stačí stará záclona a pytlíky jsou na světě. Ušetříte pár kaček, potěšíte svou “švadlenku” (znáte to, co by pro nás neudělaly) a ještě uděláte dobře přírodě. 
  3. Nakupujte v bezobalových obchodech - když už máte pytlíky nebo doma starší sklenice, není nic jednoduššího než nakupovat v bezobalových obchodech. A nejsou to jen menší obchůdky a speciálky, touto variantou už začíná fungovat například rohlík.cz nebo drogerie DM
  4. Myčka - ano, my víme, pro ty, co doma musí umývat nádobí pod tekoucí vodou, je to vynález století :-) Ale nejen že vám ušetří ruce, ale hlavně je to úspora vody. Pokud ale nemůžete mít doma myčku, protože peníze/ málo prostoru/ bydlíte v pronájmu a majitel je proti, existuje i pro vás řešení, používejte šetřiče vody - ušetříte až 50% a to není opravdu málo. Například www.watersavers.cz jsou česká firma a jsou moc šikovní, tak se na ně mrkněte :-) 
  5. Látkové obaly na dárky - blíží se Vánoce a spolu s nimi se můžeme těšit na klasické šílenství nejen v obchodech, ale poté i na u popelnic. Je to kvantum odpadu, které během pár dní vytvoříme, ale i na toto existuje řešení. Pořiďte si látkové obaly na vaše dárky. Jsou jednoduché, pěkné a použitelné xkrát. Opět můžete poprosit někoho z rodiny, pěkná látka vás bude stát pár korun, ale příroda vám poděkuje. 
  6. Kompostéry a biologický odpad - Bohužel minimálně polovinu odpadu, který vyprodukujeme, tvoří biologicky rozložitelný materiál. Tento odpad patří do k tomu určených kontejnerů. Pokud bydlíte v rodinném domě, tak máte vyhráno a pravděpodobně kompost máte přirozeně. Většina z nás ale stále bydlí v bytě a úplně k nim nemají lidé přístup. V dnešní době se začíná rozšiřovat kompostování v interiéru bytu a můžete ho mít umístěný buď na balkoně nebo přímo v bytě. Dokonce se vyrábí i designerské kousky, takže stojí za to nad nimi uvažovat. Více se o vermikompostování můžete dočíst zde.

Toto je jen pár tipů, které jsou opravdu použitelné v běžném životě. A je jich víc, budeme vás zásobovat průběžně. Inspiraci na látkové obaly najdete na www.fler.cz, kde je mnoho lokálních prodejců a mnoho dalších tipů. 

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Omb novy rok
Předchozí článek

“Dejte si alespoň 1 předsevzetí! Začněte šetřit,” radí ombudsman do nového roku

Rady a návody > Finance
Srdce
Následující článek

Malina není jen ovoce aneb jak pomáháme v HC

Příběhy > Ze života v Home Creditu