Neuměli jsme vycházet s penězi a málem nás to stálo psa • Home Credit…
Příběhy > Našich zákazníků > Neuměli jsme vycházet s penězi a málem nás to stálo psa

Neuměli jsme vycházet s penězi a málem nás to stálo psa

13. 10. 2015
Přestože mají malé dítě, Eva s Martinem peníze nikdy neřešili. Zlom přišel teprve s dalším dítětem a obavou, že dosavadní lehkovážnost odnese nejnevinnější člen rodiny - fenka Líza.
12405683 m

“Bydlíme s manželem v malé vesnici u Prahy, máme sedmiletou dcerku a v srpnu se nám narodil zdravý chlapeček. Právě kvůli němu byl poslední půlrok plný stresu, nakonec ale vše dobře dopadlo. Protože v tom svou roli sehrál i Home Credit, rozhodla jsem se vám napsat,” začíná svůj příběh paní Eva a my ho rádi zveřejňujeme.

Radostná novina přidělala vrásky

“Nikdy jsme to příliš neuměli s penězi, ale nijak nás to netrápilo,” vysvětluje paní Eva. “Vždy jsme měli vše potřebné, ale rezervy žádné. Pořád jsme si říkali, že začneme šetřit, až splatíme hříchy mládí.” Tak paní Eva s manželem označují půjčky, které si oba do manželství přinesli. “Dohromady jsme platili zhruba 4 000 Kč měsíčně a mysleli jsme si, že až půjčky splatíme, budeme stejnou částku dávat stranou pro dceru.”

Na začátku letošního roku ale paní Eva zjistila, že je těhotná: “Nedostatek peněz jsme si nijak nepřipouštěli a samozřejmě jsme se rozhodli miminko si nechat.” Paní Eva dnes rovněž přiznává, že si lehkovážně myslela, že mají vše potřebné po dceři a tak výbava pro miminko nevyjde draho: “Samozřejmě jsem se přepočítala - ceny šly od mého předchozího těhotenství pořádně nahoru a kočárek už navíc nebyl k použití.”

Skutečná potíž ale přišla o pár měsíců později. Paní Eva musela kvůli rizikovému těhotenství na nemocenskou a rodina rázem přišla o velkou část příjmů. Už tak napjatý rozpočet dostal další ránu. Dokonce hrozilo, že se rodina bude muset vzdát milované fenky Lízy. 

Další půjčka by situaci nevyřešila

“To byla poslední kapka. Věděli jsme, že musíme začít šetřit, ale vůbec jsme nevěděli, jak na to,” vzpomíná paní Eva, která nakonec nucený pobyt doma využila k hledání rad na internetu. Právě tak narazila na náš blog.

Paní Eva postupně sepsala všechny výdaje a začala hledat možnosti, jak ušetřit. “Přes den jsem vždy vymyslela několik nápadů, večer se o nich poradila s manželem a dcerce jsme vysvětlili, že když má přijít miminko a má zůstat Líza, musíme se všichni trochu uskromnit. Je rozumná a neměla s tím problém. Dokonce mi přinesla hračky, které prý dá bratříčkovi, abychom mu nemuseli kupovat nové,” směje se dnes paní Eva.

Díky Líze začala rodina šetřit

Manželé nakonec změnili operátora, dodavatele plynu i elektřiny a začali šetřit na jídle. Na radu finančního poradce u nás také konsolidovali své půjčky. “Místo 4 tisíc měsíčně splácíme jen 2 a ušetříme i něco bokem. Není to moc, ale hned jsme dětem založili účty a měsíčně jim tam pár stovek pošleme,” popisuje paní Eva.

“Jsme na sebe s manželem hrdí a myslím, že nám tohle zacházení s penězi vydrží. Z legrace ale říkáme, že nás zachránila Líza. Nebýt strachu z toho, že ji budeme muset dát pryč, asi bychom se nikdy nedokopali ke změně hospodaření,” uzavírá své vyprávění paní Eva a dodává, že na pamlsky pro Lízu se za její zásluhy vždy nějaká koruna najde. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Ostravacka
Předchozí článek

Tyran ji držel v hrsti půjčkami, zachránil ji bývalý přítel

Příběhy > Našich zákazníků
Lucka01
Následující článek

Home Credit je zaměstnavatel na jedničku, říká obchodní reprezentantka Lucie

Příběhy > Ze života v Home Creditu