Znáte svá práva v oblasti půjček? • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Znáte svá práva v oblasti půjček? Jestli ne, my vám poradíme

Znáte svá práva v oblasti půjček? Jestli ne, my vám poradíme

14. 9. 2021
Věděli jste, že dnešek patří právě vám, spotřebitelům? Dnes slavíme světový den ochrany spotřebitelských práv. To dává příležitost připomenout si, jaká práva vám náleží.
Spotrebitelia

Víte, na co máte nárok při žádosti o půjčku?

Zákon o spotřebitelských úvěrech popisuje základní povinnosti poskytovatele vůči dlužníkům, na kterých byste měli rázně trvat.  My jsme vybrali tři, které považujeme za zásadní.

Právo na odstoupení od smlouvy

Rozmysleli jste si to s půjčkou? Zákon vám nahrává, ale jen čtrnáct dnů od podpisu smlouvy. To je maximální lhůta, v které má spotřebitel právo odstoupit od úvěru bez jakýchkoli poplatků. Férové společnosti si však můžu tuto dobu prodloužit. My jsme se rozhodli našim klientům lhůtu na vrácení půjčky bez poplatků i jakýchkoli úroků prodloužit až na jeden měsíc. 

Právo být informován 

Spotřebitel má nárok na přístup k dostačujícím údajům, které mohou ovlivnit jeho rozhodnutí. Klient by měl dostat dostatek času na prostudování smlouvy a její detailní vysvětlení. Povinností věřitelů je tedy poskytnutí návrhu smlouvy ještě před podpisem. Vzít si tento návrh domů už je často větším problémem a mnoho věřitelů tuto možnost vůbec nenabízí.  

Dle zákona musíte být seznámen s:

  • typem úvěru,
  • délkou splácení a výší splátek,
  • výší úrokové sazby,
  • roční procentní mírou nákladů,
  • s následky v případě nemožnosti splácet.

Předčasné splacení půjčky

Dostali jste v práci prémie, nebo jste si z rozpočtu odložili vyšší částku? Ušetřené peníze můžete použít na předčasné splacení úvěru. Máte na to právo kdykoli. Stačí, když požádáte svého poskytovatele úvěrů o vyčíslení a pak následně poslat peníze.

Důležité je vždy předem ohlásit záměr předčasně splatit půjčku. Ať už celou, nebo jen její část. Podle zákona si věřitelé nemohou účtovat víc, jenž jedno procento, pokud do konce půjčky zbývá méně než rok, tak dokonce jen půl procenta.  

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
BLOG HC 03 09 1920x600px
Předchozí článek

Flexibilní kancelář – benefit nejen pro zaměstnance

Rady a návody > Kariéra
Shutterstock 1363683869 scaled
Následující článek

Kvůli unáhlenosti přišla o 30 000 Kč. Jana si v e-mailu od České pošty nevšimla signálů, které nasvědčovaly phishingovému podvodu.

Příběhy > Našich zákazníků