Home Credit | Pro lepší příběhy

Přidáno
03.02.2010

Brno 3. 2. 2010 – Neopatrné zacházení s kreditní kartou a nákupy na nezabezpečených internetových obchodech byly nejčastějšími příčinami zneužití kreditní karty, které v roce 2009 zaznamenala úvěrová společnost Home Credit. Z celkového počtu několika desítek tisíc aktivních kreditních karet odhalila 28 podvodných transakcí v hodnotě 165 tisíc korun. V případě úniku dat z kreditních karet ve Španělsku se nepotvrdilo ani jedno zneužití. A to zejména díky programu, který podezřelé transakce sleduje, a včasnému převydání karet.

„Největší množství reklamovaných transakcí jsme zaznamenali u výběru z bankomatu, evidujeme i dva případy zneužití karty na internetu a jeden případ skimmingu,“ přibližuje Aleš Nejezchleb, vedoucí kartového centra společnosti Home Credit.

Zkopírování údajů z magnetického proužku a následné padělání karty (tzv. skimming) zaznamenal Home Credit v jednom případě. „Stalo se to nedaleko Václavského náměstí v Praze, kde bylo na jednom z bankomatů umístěné skimmovací zařízení. Podvodníci pak s padělanou kartou vybrali z bankomatu v Bulharsku téměř 10 tisíc korun. Protože klient nemohl vědět, že jsou údaje z karty snímány, škodu jsme mu zaplatili,“ říká Aleš Nejezchleb.

Reklamovaných výběrů z bankomatu bylo vloni 21, ve všech případech však byl zadán správný PIN. Majiteli kartu zřejmě někdo odcizil společně s PINem, který u karty měl. Objevily se i případy, kdy peníze vybíral rodinný příslušník držitele karty bez jeho vědomí. Prošetření ukázalo, že ve všech případech došlo k neopatrnému zacházení klientů s PINem, a proto Home Credit reklamace zamítl.

S podvodnými transakcemi na internetu se Home Credit setkal ve dvou případech. Poprvé někdo kartou zaplatil foťák, v druhém případě někdo na švédském serveru zaplatil vstupenky na zápas v boxu a lístky na vlak. „Jak se zloději k údajům z karty dostali, jsme přesně nezjistili. Jejich majitelé ale v minulosti nakupovali na nezabezpečených serverech, odkud mohla data uniknout. Všechny tyto případy prověřujeme a řešíme společně s policií,“ dodává Aleš Nejezchleb. Kuriózní vyústění měl případ reklamace internetové platby na stránkách sázkové společnosti. „Majitelce karty jsme doporučili, aby se zkusila zeptat někoho z rodiny, jestli kartou neplatil. Za několik minut volala, že to byl manžel, a kartu ihned zrušila,“ říká Aleš Nejezchleb.

Zabránit podvodům pomáhá speciální program Fraud monitoring. Sleduje podezřelé transakce podle specifických pravidel nastavených v systému. „Vloni jsme díky tomuto programu dostali upozornění na téměř 9 tisíc nestandardních transakcí. Podezřelou transakci vyhodnocujeme a máme-li závažné podezření, pak klientovi voláme a ověřujeme, zda kartu opravdu použil,“ vysvětluje Kateřina Bednářová z kartového centra Home Creditu a dodává: „Zaměřujeme se například na platby v rizikových zemích, sportovní sázení na zahraničních serverech nebo čerpání v kasinech a hernách.“

Poznámky pro editory:

Společnost Home Credit a.s., založená v roce 1997, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v České republice. Společnost nabízí širokou škálu úvěrových produktů: půjčky v místě prodeje, hotovostní půjčky, kreditní karty a revolvingové půjčky. V roce 2009 společnost poskytla úvěry v celkové výši 7,7 miliardy Kč. Společnost Home Credit a.s. je členem skupiny Home Credit. Další informace jsou k dispozici na www.homecredit.cz.

Skupina Home Credit („skupina“) je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě a Asii. Ve vybraných zemích skupina úspěšně rozvíjí služby retailového bankovnictví jako běžné účty či vklady. Jejích 14 200 zaměstnanců obsluhuje více než 5,7 milionu zákazníků ve všech geografických oblastech, v nichž jsou služby pod značkou Home Credit poskytovány (údaj ke dni 30. června 2009). Skupina Home Credit v současnosti působí v 8 zemích: v České republice (Home Credit a.s., od roku 1997), na Slovensku (Home Credit Slovakia, a.s., od roku 1999), v Ruské federaci (OOO Home Credit & Finance Bank, od roku 2002), Kazachstánu (AO Home Credit Bank, od roku 2005), na Ukrajině (OAO Home Credit Bank, od roku 2006), v Bělorusku (OAO Home Credit Bank, od roku 2007), Číně (HC Asia N.V. , od roku 2007) a Vietnamu(PPF Vietnam Finance Company Ltd., od roku 2009). Další informace jsou k dispozici na www.homecredit.net.

Skupina Home Credit patří do skupiny PPF, jedné z největších mezinárodních investičních skupin ve střední a východní Evropě. Aktiva ve správě skupiny PPF převyšují 10 miliard eur (ke dni 30. června 2009). Skupina PPF se zabývá finančními službami (bankovnictví a spotřebitelské financování, pojištění a penzijní fondy), investicemi v oblasti private equity a investicemi do nemovitostí. Skupina PPF aktivně vyhledává investiční příležitosti na vznikajících trzích střední a východní Evropy, Ruska, Společenství nezávislých států a Dálného východu. Další informace jsou k dispozici na www.ppf.cz.