Oslavy Nového roku: Češi se v porovnání s východem drží při zemi •…

Oslavy Nového roku: Češi se v porovnání s východem drží při zemi

20. 12. 2012

Brno 20. prosinec 2012 Češi letos neplánují utrácet horentní sumy za novoroční oslavy. V porovnání se sousedními Slováky nechají v obchodech při přípravách na oslavu průměrně o více než polovinu méně, necelou pětistovku. V porovnání s Indií, Ruskem a Běloruskem 4x méně, v porovnání s Čínou a Vietnamem je to dokonce 6x méně. Co se týče alkoholu, tradiční součásti novoročních oslav, průměrně chtějí Češi kupovat litr alkoholu za 171 Kč. Kolik ho ale nakonec vypijí, v průzkumu nepřiznali.

To, že Češi nebudou příliš utrácet ani za silvestrovské oslavy, naznačuje, že šetření a vyhýbání se zbytečným výdajům, se zřejmě stane heslem lidí i pro příští rok. Zatímco někteří vyrazí slavit do ulic měst, jiní si vystačí jen se sklenkou šampaňského a česnekovými jednohubkami doma při sledování televize. Kromě alkoholu Češi tradičně utrácí i za jídlo na Silvestra, ale letos plánují výdaje pouze maximálně 300 Kč na rodinu. To, že na oslavách lidé letos lidé hodlají výrazně šetřit, ukazuje jasný trend,“ komentuje situaci Michal Kozub, analytik Home Credit.

Průzkum, který proběhl v České Republice, na Slovensku, v Bělorusku, Rusku, Kazachstánu, Číně, Vietnamu a Indii také ukázal odlišnosti mezi oslavami v jednotlivých zemích. V Rusku, Bělorusku a Kazachstánu se Vánoce slaví v důsledku odlišného kalendáře používaného pravoslavnými církvemi až 6. a 7. ledna. Význam Vánoc ale v dobách existence Sovětského svazu značně upadl a dnes je nejvýznamnějším svátkem roku Nový rok, který nemá žádné náboženské kořeny. Lidé zdobí novoroční stromeček a připravují tradiční jídla – zejména ruský salát, nazývaný také salát Olivier, který obsahuje brambory, zeleninu, šunku, vejce a majonézu, a sleďový salát, jí se mandarinky a pomeranče. A také vydatně oslavují. V Rusku na novoroční oslavy padne v přepočtu 1 900 korun za osobu.

Pozadu s velkolepostí novoročních oslav nezůstávají ani některé asijské země. Nejvýznamnějším svátkem roku jak v Číně, tak ve Vietnamu je lunární Nový rok, kterému se říká také Čínský nový rok. Ve Vietnamu se tento svátek nazývá Tết. Jeho datum se posouvá mezi koncem ledna a začátkem února, v roce 2013 se bude slavit 10. února. Oslavy lunárního Nového roku jsou silně spojené s tradicemi a rodinou. Lidé jedí tradiční jídlo, navštěvují příbuzné a dávají si dárky. Především v Číně pak k nejoblíbenější a také nejnákladnější novoroční zábavě patří střílení ohňostrojů, které jsou tradiční a nutnou součástí každé oslavy.

Jedna z věcí, která zůstává ve většině zemí stejná, je druh alkoholu. Tradičním alkoholem v Rusku zůstává vodka a šampaňské. Ve Vietnamu se pije víno, pivo a šampaňské, v Číně místní víno nebo nealkoholické nápoje. V České republice i na Slovensku vítězí jednoznačně šampaňské.

Náklady na oslavy Nového roku

Země

Průměrná částka na oslavy Nového roku na osobu v Kč

Průměrná cena za litr oblíbeného alkoholu v Kč

Průměrná cena za jídlo na novoroční oslavy v Kč

190 - 285

Slovensko

Rusko

190 - 380

Bělorusko

95 - 665

Indie

Čína

760 - 3420

1520 - 5700

Vietnam

380 - 570

Průzkum proběhl v zemích, ve kterých působí společnosti Home Credit International.

Společnost Home Credit a.s., založená v roce 1997, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v České republice. Společnost nabízí širokou škálu úvěrových produktů: půjčky v místě prodeje, úvěry na automobily, hotovostní půjčky, kreditní a úvěrové karty. V první polovině roku 2012 společnost poskytla úvěry v celkové výši 4,18 miliardy Kč. Společnost Home Credit a.s. je členem skupiny Home Credit.

Více informací je k dispozici na www.homecredit.cz

Skupina Home Credit je přední poskytovatel spotřebitelských úvěrů v Evropě a Asii, založený v roce 1997 v České republice. Skupina Home Credit zaměstnává 28 tisíc lidí a poskytuje své služby vice než 28 milionům klientů skrze 86 tisíc distribučních míst (k 31. 12. 2011). Skupina Home Credit je v současnosti aktivní v České republice (od roku 1997), na Slovensku (1999), Ruské federaci (2002), Kazachstánu (2005, minoritní podíl), Bělorusku (2007), Číně (2007), Vietnamu (2009) a Indii (2012). Skupina dále zakládá svou pobočku v Indonésii a hledá příležitosti pro vstup na další trhy v Asii.

Více informací je k dispozici na www.homecredit.net.

Skupinu Home Credit plně vlastní PPF Group N. V. („PPF“), která je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Aktuálně vlastní aktiva ve výši zhruba 14,36 miliard EUR (k 31. 12. 2011), zahrnující různorodé aktivity od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů či zemědělství až po maloobchod. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.

Více informací je k dispozici na www.ppf.eu.