Mějte pod kontrolou své předvánoční nákupy! • Home Credit a.s.

Mějte pod kontrolou své předvánoční nákupy!

11. 10. 2021

Vánoce se nezadržitelně blíží a s tím i přání strávit je v klidu a ve zdraví a tentokrát také zažít předvánoční nákupy a naladit se na vánoční atmosféru. V loňském roce se kvůli pandemii pořizovaly dárky ve většině případů na e-shopech a obchodníci hlásí, že někteří zákazníci si tento způsob nákupů oblíbili a předpokládají, že tak zůstanou i u vánočních dárků, dekorací a třeba i vánočního cukroví.

Jaké otázky by si měl každý položit, než začne s předvánočním utrácením?

Kolik dárků? Tedy pro koho bude člověk vybírat dárky? Jestli pouze pro nejbližší rodinné příslušníky nebo kamarády a v některých případech dokonce i kolegy?

Jaké dárky? Jestli se člověk omezí na ´zbytné zbytečnosti´ nebo nezbytné zboží anebo zvolí dárky pro radost, ať už nezbytné maličkosti nebo dražší až luxusní potěšení.

Za co? Někomu bude stačit běžný měsíčný příjem, někdo má našetřeno a někdo třeba využije výhodné nákupy na splátky, nebo bude nakupovat s kreditní kartou anebo si dokonce počká na povánoční výprodeje.

Kde nekoupit? Kromě kamenných obchodů nebo tradičních vánočních trhů, se rozšiřuje nakupování snad čehokoliv na internetu.

„Základním pravidlem, které radíme našim klientům, je nezadlužovat se na Vánoce, ale v případě, že obdarovávaný bude používat věc delší dobu, než se bude splácet, je to samozřejmě možné. Dnes také existuje řada úvěrových produktů, které nabízejí splátky za nulu. Kreditní karta, pokud se dobře využívá je často výhodnější a přináší také řadu doplňkových výhod a slev. Další oblíbenou službou je buy now, pay later, která, jak název napovídá, umožňuje zaplatit nakoupené zboží později. Pokud člověk využívá některý z úvěrových produktů, měl by si předem spočítat, že rozdíl jeho měsíčních příjmů a výdajů pokryje výši splátky,“ radí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

Vánoční nákupy se dají zrealizovat z pohodlí domova se šálkem chutné kávy nebo skleničkou svařáku. E-shopy nabízejí jakékoliv zboží, není problém dodané dárky pohodlně a jednoduše vrátit nebo vyměnit. Internetové obchody také poskytují různé způsoby placení, od hotovosti při převzetí zboží, přes převod na účet, až po platbu kartou nebo nákupem na splátky.

„Při nákupu na internetu lidé měli být obezřetní, například nezadávat čísla platebních karet a PINy do internetových odkazů nebo posílat e-mailem. Bezpečnější a jednodušší je potvrzovat všechny platby v mobilní aplikaci pomocí biometrických údajů. Zkontrolovat si, zda zákazník nakupuje na prověřeném e-shopu, tj. na stránkách, které jsou zabezpečeny zámkem. Nikdy neukládat údaje o platební kartě na internetovém obchodě pro další nákupy, vždy raději kartu vyplňovat znovu. Důležité také je pravidelně aktualizovat operační systémy a antivirové programy v počítači a v mobilních telefonech a pravidelně kontrolovat přehledy transakcí na kartě,“ uvádí Miroslav Zborovský z Home Creditu.

Vánoce jsou svátky klidu a jsou vždy spojené s vyššími výdaji domácností, skoro každý počítá s tím, že za vánoční období utratí větší sumu, ať už za dárky, dovolenou nebo za uspořádání hostiny pro rodinu a přátelé. Někteří Vánoce financují z úspor, jiní si na ně půjčují, pro každého by měla platit obezřetnost při výběru půjčky nebo nákupech na e-shopech.

Finanční ombudsman společnosti Home Credit shrnuje kritéria, která byste měli sledovat při výběru společnosti, kde si půjčíte:

• jednoduché sjednání,
  • srozumitelná smlouva,
  • ptejte se, zda budete splácet jistinu od první splátky,
  • sledujte celkové náklady na úvěr (tzv. RPSN),
  • požadujte otevřené konkrétní informace o všech nákladech (nejen úroky a poplatky, ale i další náklady, včetně sankcí a poplatků souvisejících s případným prodlením),
  • chtějte vědět, kolik celkem zaplatíte,
  • rychlost získání peněz by neměla být jediným kritériem.

A jak bezpečně platit na internetu?

• Na internetu platit na stránkách, které jsou zabezpečeny zámkem. Nakupovat na ověřených e-shopech. Zkontrolovat si název stránky pokaždé když se klient rozhodne na stránku vyplnit jakékoliv údaje.
  • Neukládat údaje o kartě na žádný e-shop pro další nákupy, vždy raději vypisovat číslo karty znovu.
  • Bezpečnější a jednodušší je potvrzovat platby v mobilní aplikaci pomocí biometrických údajů.
  • Nesdělovat nikomu číslo karty, přihlašovací údaje do mobilní aplikace, PINy a hesla.
  • Zvolit bezpečná hesla a PIN, nikoliv datum narození nebo 1111 a 1234, jednou ročně je také měnit.
  • Neodpovídat na podezřelé e-maily, neklikat na odkazy a neotvírat přílohy.
  • Vždy mít na paměti, že banka nebo poskytovatel kreditní karty po svých klientech nikdy nechce zadávat své PINy a hesla do internetových odkazů nebo posílat e-mailem.
  • Pravidelně aktualizovat operační a antivirové programy v počítači nebo na mobilních zařízeních.
  • Pravidelně kontrolovat přehledy transakcí na kartě.