Lid vs. Michal Kozub: Češi jsou ve výhledech pořád škarohlídi • Home…

Lid vs. Michal Kozub: Češi jsou ve výhledech pořád škarohlídi

07. 01. 2016

Češi zůstávají pesimisty. Ačkoliv se podle analytiků ekonomice daří a v letošním roce nás čeká další růst mezd, zatímco ceny příliš nevzrostou, 69 % lidí se bojí, že je měsíční výdaje připraví o čím dál větší částku. 4 z 10 Čechů navíc čekají, že se jejich plat nezmění, nebo se dokonce sníží. Pokud už doufají v jeho zvýšení, drží se spíše při zemi. 17 % myslí, že mohou doufat v přídavek do 1 000 Kč. Přes 60 % lidí tvrdí, že jejich příjmy nepokryjí všechny plánované výdaje typu dovolená. Pro společnost Home Credit to zjistil výzkum agentury STEM/MARK.*

Mzdy porostou, slibují odborníci. Věří tomu jen třetina Čechů

„Ekonomice se delší dobu daří a nezaměstnanost je tak nízká, že v některých oborech je obrovský nedostatek zaměstnanců. To jim vyloženě hraje do karet. Firmy se totiž musí snažit, aby si dobré pracovníky udržely a nepřebrala jim je konkurence. Vedle nabídky různých benefitů tak samozřejmě i zvyšují platy,“ říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit. Podle něj budou reálné mzdy v roce 2016 růst o 3 %. Češi ale tak nadšení nejsou. Ve zvýšení platu doufá jen 30 % respondentů, každý padesátý se obává, že ho naopak čeká jeho snížení. Nejčastěji Češi doufají, že jim zaměstnavatel přidá alespoň do 1 000 Kč, říká to 17 % lidí. V to, že si měsíčně polepší do 3 000 Kč, nevěří ani jeden z deseti. Zajímavé je, že zvýšení platu o pětitisícovku měsíčně shodně očekávají vysokoškolsky vzdělaní i lidé bez maturity, vždy se jedná o 2,5 %. „Není to ale vůbec přehnané očekávání. Šikovní pracovníci, kteří se vyučili v oboru, o který je zájem, mohou dosáhnout na vyšší platy než mnozí absolventi, kteří vystudovali humanitně orientované fakulty vysokých škol,“ konstatuje Kozub.

Češi se bojí, že budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, analytici si to ale nemyslí

Skoro 7 lidí z 10 má obavu, že jejich výdaje v roce 2016 vzrostou, 16 % se dokonce bojí, že se zvýší výrazně. Odborníci nicméně uklidňují. „Ceny, které Češi platí za klasické nutné měsíční výdaje, jako jsou potraviny a energie, by měly zůstat na stejné hladině. Neví se sice, jak budou kolísat ceny za pohonné hmoty, ale například u elektřiny se dokonce očekává zlevnění,“ informuje Kozub. Tomu, že by platil méně, však věří jen každý pětadvacátý Čech. Nejoptimističtější mezi nimi jsou mladí lidé do 29 let. Respondenti zároveň tvrdí, že jim současné příjmy nestačí na pokrytí plánovaných nákladů, skoro dvě třetiny by potřebovaly k vyžití vyšší částku. „Z těch, kteří to tvrdí, dokonce 32 % respondentů říká, že by jim pomohla vyšší částka než pět tisíc. Náročnější jsou přitom muži. Otázkou však samozřejmě je, co vše mají plánované,“ uvažuje Kozub.

I v roce 2016 plánují lidé utrácet. Nábytek i dovolenou chtějí platit z úspor

„Ačkoliv se z některých odpovědí zdá, že se Čechům nedaří dobře, většina z nich plánuje v roce 2016 investovat do nového vybavení domácnosti, dovolené, nákupu elektroniky nebo do bydlení. Určitě je dobrý čas, protože jsou nyní hypotéky levné a letošek na tom příliš nezmění,“ myslí si Kozub. 70 % respondentů plánuje, že si zaplatí dovolenou, nejčastěji s cenou do 15 000 korun. Vybavit svou domácnost novou elektronikou či nábytkem chce více než polovina lidí. Zatímco nábytek a spotřebiče považují za potřebné především ženy, muži by sahali právě po elektronice. Pokud už Češi plánují utrácet, v drtivé většině počítají s tím, že vše zaplatí z úspor. Výraznou výjimkou je koupě auta, tam se 12,6 % lidí plánuje spolehnout na leasing.

Půjčky si Češi brát nechtějí. Otázkou je, zda je nebudou potřebovat

Více než 9 lidí z 10 je přesvědčeno, že si letos nevezme půjčku, více tomu věří ženy. Naopak devět procent respondentů plánuje, že si úvěr vyřídí určitě nebo s velkou pravděpodobností. Nejčastěji se jedná o částky nad 100 000 Kč, které investují do bydlení či rekonstrukce. „Výsledek není nijak udivující. Většina lidí totiž půjčku dopředu neplánuje, v průběhu roku se ale stane něco, kvůli čemu ji někteří nakonec potřebují. Typicky tak půjčka přichází na řadu, když je třeba naléhavě řešit nějakou situaci. Pokud už si ji lidé berou, musí to dělat s rozvahou a dát si pozor na to, aby si půjčili od bezpečného poskytovatele,“ upozorňuje Kozub.

*Průzkum byl realizovaný agenturou STEM/MARK na přelomu listopadu a prosince 2015, a to na vzorku 500 respondentů.