Jaro vybízí k rekonstrukcím. Do čeho investujeme nejčastěji? • Home…

Jaro vybízí k rekonstrukcím. Do čeho investujeme nejčastěji?

04. 04. 2019
Jaro je perfektní příležitostí oživit si bydlení rozmanitými doplňky a vnést do domova pestré, pozitivní barvy. Češi se nebojí ani větších zásahů a svoje příbytky či chalupy rádi rekonstruují. Jen v minulém roce patřily právě výdaje na rekonstrukci mezi tři nejvýznamnější finanční události v domácích rozpočtech. Letos si bydlení zkvalitní každý sedmý Čech, přičemž většinou si přestavbu zaplatí ze svých úspor. Nejčastěji se v plánech objevuje obnova koupelny. Částečná rekonstrukce nemine ani prostory, které byly doposud v ústraní. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu pro společnost Home Credit *.

Novou ložnici máme, co teď?

Touha po novém a hezčím bydlení vede mnoho Čechů k rozhodnutí přestavovat. Zatímco 65 procent z nich uvádí, že už mají rekonstrukci za sebou, 14 procent dotázaných si rukávy teprve vyhrne a zapřáhne do práce sebe či profesionální řemeslníky v nejbližších měsících. Každý druhý respondent si plánuje vylepšit koupelnu. Z průzkumu vyplynulo, že doposud Češi nejčastěji rekonstruovali ložnice, dětské pokoje, kuchyně a obývací pokoje. „Zdá se, že lidé se v posledních letech soustředili hlavně na prostory v domácnosti, kde tráví nejvíc času. Nyní postupují dál a objevují se plány na rekonstrukci půdy a sklepa. Když si srovnáme čísla plánovaných rekonstrukcí s těmi již realizovanými, vidíme, že zájem přestavět právě půdu a sklep stoupl na dvojnásobek. Do obnovení střechy se v blízké době pustí třikrát tolik lidí než v posledních letech,“ komentuje trendy v oblasti rekonstrukcí analytik trhu Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

V plánu je utratit o něco méně peněz

Cena rekonstrukce se různí na základě její velikosti, aktuálního stavu bydlení, výběru materiálů i schopnosti a možností jednotlivce si něco udělat sám. Do již realizovaných rekonstrukcí investovali Češi nejčastěji sumu v rozmezí od 100 tisíc až 250 tisíc korun. „Naproti tomu se respondenti chtějí v plánovaných renovacích přece jenom trochu uskromnit. Třetina počítá s investicí v rozmezí 50 tisíc až 100 tisíc korun,“ uvádí Jaroslav Ondrušek.

Je však otázkou, jestli Češi dokážou reálně zhodnotit finální nákladnost takových rekonstrukcí. Obzvlášť, když je obnova bydlení čeká poprvé. Vždy je lepší počítat s nečekanými vedlejšími výdaji a nepodcenit plánovaní. „Přesný rozpočet je základ, ale i přes ten je potřeba počítat s jistou rezervou na případné dodatečné práce. I z průzkumu vyplynulo, že plánovaný rozpočet se podařilo dodržet necelým 60 procentům dotázaných. Až 35 procent lidí výsledná cena rekonstrukce nepotěšila, byla totiž vyšší, než ji původně plánovali,“ upozorňuje analytik trhu Jaroslav Ondrušek.

Na rekonstrukce mají Češi našetřeno

Rekonstrukce domácnosti nebo chaty není levnou záležitostí a málokdo se do ní pustí bezhlavě. Podle výsledků průzkumu má nastřeno a po úsporách sáhne až 61 procent respondentů. Dalších 13 procent využije spotřebitelský úvěr. „V tomhle případě je důležité poznat své možnosti, dobře si promyslet, kolik jste schopni splácet a na kolik měsíců půjčku chcete. Všeobecně při úvěrech dává smysl si půjčit v případě, když životnost zboží, na které si půjčujeme peníze, je delší, než je doba splácení. Rekonstrukce je v tomto ohledu smysluplný závazek,“ radí analytik trhu Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

<small>* Průzkum realizovala od 30. 11. 2018 do 4. 12. 2018 agentura STEM/MARK metodou CAWI, na reprezentativní vzorce české populace 310 respondentů, ve věku 18 – 60 roků. </small>