22 % obyvatel ČR používá k platbám kreditní kartu, většina z nich má…

22 % obyvatel ČR používá k platbám kreditní kartu, většina z nich má ke kartě i doplňkové služby, v reálu je ovšem využije jen asi necelé 1 %.

31. 07. 2020

Snaha šetřit jde ruku v ruce se snahou kvalitně využívat všech možných výhod, které různé produkty nabízejí. Finanční instituce se předhání v nabídce doplňkových služeb, které jsou často k jejich produktu zdarma nebo za minimální poplatek. Jedná se například o síť slev u partnerů poskytovatele, cestovní a jiná pojištění, nebo různé asistenční služby.

Typickou ukázkou jsou kreditní karty se širokou nabídkou doplňkových služeb. Sdružení pro platební karty uvádí, že za posledních 10 let vzrostl počet karetních transakcí 6,5krát. Platební kartu používá 8 z 10 lidí a kreditní kartou platí 22 % Čechů. „Výhodou kreditní karty je, že při správném používání, kdy vypůjčené peníze vrátíte včas v rámci bezúročného období, neplatíte žádný úrok. V rámci doplňkových programů pak můžete získat například i slevy na další transakci nebo procenta z nákupu zpět, čímž pravidelně ušetříte stovky až tisíce korun. Každý rok vyplatíme majitelům našich kreditních karet díky službě cash back téměř 40 mil. Kč (800 000 € na Slovensku), “ vysvětluje Linda Bilal, tisková mluvčí Home Credit ČR a SR.

Velkou výhodou kreditních karet je možnost pojištění, a to nejen pojištění zneužití karty. Některé společnosti nabízí navíc i pojištění osobních věcí, které se teď v čase dovolených může hodit. Mnoho lidí má pojištění uzavřeno, ale nikdy je nevyužije. Novou kreditní kartu většina lidí vybírá jednou za několik let. „Při volbě nové kreditní karty je potřeba si odpovědět na několik základních otázek. Nejde o exaktní vědu, ale je dobré si uvědomit, jaké jsou vaše nákupní zvyklosti a vaše bonita,“ dodává Linda Bilal z Home Creditu.

1. Jaká je vaše finanční situace?

Nejlepší kreditní karty vyžadují opravdu dobrý kredit. Pokud se u někoho v minulosti objevily problémy s úvěrem, mohou být tyto karty mimo hru. Někdy banka nebo úvěrová společnost odmítne vydat kreditní kartu, i když je platební historie bezproblémová, protože může být krátká. Mezi další faktory patří množství dluhů nebo nedostatek příjmů.

2. Doplatíte celý zůstatek na kreditní kartě každý měsíc?

„Upřímně si zhodnoťte vaše finanční možnosti, zda jste schopni doplatit každý měsíc celý zůstatek na kreditní kartě. Můžete se také rozhodnout používat kartu k nákupu něčeho nestandardního a měsíčně pak na kartu posílat splátky,“ uvádí Linda Bilal. V tomto případě se vyplatí zkontrolovat v první řadě všechny náklady spojené s kreditní kartou, tj. sazbu RPSN a pak se teprve seznámit s možnými odměnami a výhodami. Výběr kreditní karty může odrážet životní styl, když předem člověk ví, jakou slevu, v kterém obchodě může uplatnit. Není od věci si požádat o více kreditních karet. Jedna může mít nízkou sazbu RPSN pro nákupy a s druhou se využijí výhody jako je cash back u oblíbených značek a doplácí se každý měsíc v plné výši.

3. Utratíte pravidelně hodně peněz v určité oblasti/obchodě?

U většiny kreditních karet existuje široké spektrum výhod, slev či odměn, některé nabízí odměnu ve formě zpětného vyplacení určitého % utracené částky, jiné slevu na další nákup.

Dobré je sledovat:

Jak se získávají odměny? (Většina karet odměňuje každý nákup bonusy.) Jak lze odměny využít? Existují omezení na odměny, které se mohou vydělat? Vyprší jejich platnost? Má karta měsíční poplatek? Pokud ano, vyplácí se? Patří ke kartě nějaké další služby – asistence, pojištění? Jsou kvalitní a dají se využít?

Kreditní karty jsou výdobytkem moderní doby. Důležité je vybrat kartu tak, aby uspokojovala potřeby uživatele, který pak maximálně využije doplňkové služby v podobě slev a výhod. Podstatným kritériem je v dnešní době také možnost digitalizace kreditní karty a její pohodlné používání pomocí mobilních zařízení. Důležitost této vlastnosti bude do budoucna zcela jistě narůstat.