Zdraví či krásu na splátky si vloni dopřálo o 37 procent více Čechů

Brno 29. března 2007 – Financování nadstandardní zdravotní péče pomocí spotřebitelského úvěru Medifin od Home Creditu využilo vloni o 37 procent lidí více než v předchozím roce. Objem poskytnuté jistiny se meziročně zvýšil o 30 procent. V průběhu kalendářního roku si klienti na zdravotní zákroky půjčovali hlavně před Vánoci a v jarních měsících. Medifin je jediným produktem svého druhu v České republice, své uplatnění našel především v estetické a oční chirurgii, stomatologii a gynekologii.

Průměrná výše spotřebitelského úvěru Medifin v roce 2006 činila 18 750 Kč. To je přibližně o osm tisíc víc, než se pohybuje průměr u všech nákupů na splátky s Home Creditem. Největší zájem o Medifin se projevil v předvánočním období, a to především v měsíci listopadu. Stabilně silné jsou však také jarní měsíce a počátek léta – od dubna do června, kdy lidé chtějí vypadat a cítit se lépe v souvislosti s přicházejícím létem.

„Za poslední tři roky se objem poskytnutých úvěrů v oblasti zdravotní péče ztrojnásobil a podle našich předpokladů má tento segment nadále velký potenciál růstu. Lidé přestávají považovat nadstandardní lékařské zákroky za nedosažitelný luxus a mnozí z nich mají zájem využít poznatků moderní medicíny i za cenu finanční investice,“ uvedl Erich Čomor, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Home Credit a. s.

Největší část zdravotní péče financované prostřednictvím Medifinu, přibližně 30 %, spadá do oblasti estetické chirurgie. K oblíbeným zákrokům patří například liposukce, operace nosu, prsů, vyhlazení vrásek apod. Druhou oblastí medicíny, kterou klienti Medifinu využívají nejčastěji, je oftalmologie. Jde především o chirurgické odstranění očních vad, jako je krátkozrakost nebo dalekozrakost, ale i o nákup kvalitních brýlí. Ve stomatologii sloužil Medifin v největší míře k financování kvalitních zubních protéz. Na čtvrté příčce pomyslného žebříčku skončil ryze ženský obor gynekologie, kde je Medifin nabízen zejména k financování dlouhodobých antikoncepčních systémů.

Statistiky: převažují mladší ženy, objevují se však i osmdesátileté dámy

Dlouhodobé statistiky Home Creditu ukazují, že až 79 % procent klientů Medifinu tvoří ženy. Více než polovina všech klientů je mladšího středního věku, od 25 do 39 let. Při podrobnějším pohledu je zřejmé, že největší část klientů pochází z věkové skupiny 30 až 34 let, a to jak mezi muži, tak mezi ženami. Medifin však v Česku využily i například dvě dámy nad 80 let – jedna k financování služeb kliniky estetické chirurgie a druhá k platbě za péči gynekologa*.

Muži, tvořící asi pětinu klientů Medifinu, chtějí nejčastěji pomoci s financováním operací odstraňujících oční vady. Srovnatelný zájem mají o zubní náhrady i o služby estetické chirurgie*. Lze však předpokládat, že část plateb za zákroky plastické chirurgie mohla posloužit třeba jako vánoční dárek pro partnerku.
* Přesný účel není možné specifikovat. Medifin je diskrétní, jako účel půjčky lze uvést pouze „financování zdravotních potřeb klienta“.

Medifin zaplatí brýle, lázně i nový nos

Jako jediný svého druhu v Česku je spotřebitelský úvěr Medifin přímo určen pro financování nadstandardních lékařských zákroků. Slouží však také k nákupu zdravotních pomůcek, například kvalitních brýlí v optikách, pojišťovnou nehrazených léků ve vybraných lékárnách či léčebných pobytů. V rámci České republiky Medifin nabízí téměř 400 zdravotnických zařízení. Jejich výčet zahrnuje špičkové kliniky, privátní ordinace lékařů, optiky i lékárny. Home Credit tak rozšiřuje nabídku nadstandardní zdravotní péče a kvalitnějších produktů většímu okruhu pacientů.

V ordinacích stomatologů lze na tento úvěr pořídit veškeré úkony, na které si pacient musí buď připlatit nebo je hradí zcela sám (zubní implantáty, korunky a můstky, částečné snímatelné náhrady, estetické zákroky atd.). V gynekologii má Medifin největší uplatnění při úhradě dlouhodobých antikoncepčních systémů, které jsou charakteristické vyššími počátečními náklady na jejich pořízení. Medifin je využíván rovněž k financování očních operací, zejména odstraňujících oční vady, které zdravotní pojišťovny nehradí vůbec. V estetické medicíně patří k nejčastějším zákrokům operace očních víček, ušních boltců, nosu, facelifting, úprava prsů nebo liposukce.

Charakteristiky spotřebitelského úvěru Medifin:

-         Žádná platba v hotovosti (akontace 0 %)
-         Výše úvěru od 3 000 Kč do 30 000 Kč, a to bez ručitele
-         Úvěry nad 30 000 Kč jsou poskytovány na základě individuální dohody
-         Volba doby splácení od 6 do 36 měsíců
-         První splátku hradí klient měsíc od data uzavření smlouvy, resp. měsíc po zákroku

Poznámka pro editory:

Společnost Home Credit a. s. patří k lídrům trhu spotřebitelského financování v ČR a za rok 2006 profinancovala nákupy svých klientů v hodnotě 7,1 miliardy Kč. Společnosti skupiny Home Credit, působící na trzích střední a východní Evropy a Střední Asie, vydaly v roce 2005 úvěry v celkovém objemu 2,1 miliardy USD.Home Credit si udržuje přední postavení na trzích spotřebitelského financovaní v České republice (vstup v roce 1997), Slovenské republice (1999), Ruské federaci (2002) a Kazachstánu (2005). V roce 2006 vstoupila skupina Home Credit i na ukrajinský trh. Home Credit je součástí skupiny PPF, která se řadí mezi přední finanční skupiny v České republice a regionu střední a východní Evropy.

• Spotřebitelské úvěry Home Credit lze v České republice získat na téměř 5 000 obchodních místech s elektronikou, výpočetní a kancelářskou technikou, nábytkem, kuchyněmi, stavebními díly, podlahami, bazény a dalším sortimentem, lze je užít také na nákup dovolené nebo úhradu nadstandardních lékařských zákroků.
  • Stříbrná karta Home Credit umožňuje opakovaně nakupovat na splátky ve smluvních prodejnách Home Credit a díky standardu Maestro   i v dalších prodejnách v České republice a zahraničí. Stříbrnou kartu Home Credit je možno použít také při výběru hotovosti z bankomatů, a to opět v ČR i za hranicemi.
  • Kreditní karta Home Credit je mezinárodní platební karta standardu MasterCard Unembossed, která je nositelem opakovaného, tzv. revolvingového úvěru. Jednou ze základních vlastností karty je opakované bezúročné období v délce až 51 dnů, umožňuje platby v obchodech nebo výběry v bankomatech v ČR i v zahraničí.
  • Bezúčelová hotovostní půjčka 10 000 nebo 15 000 Kč je dostupná na 1 500 pobočkách České pošty. O půjčku může požádat fyzická osoba starší 18 let v zaměstnaneckém poměru.
  • Telefonní půjčku až do výše 30 000 Kč lze sjednat z pohodlí domova – po telefonu – na bezplatné lince 800 999 000. Výplata hotovosti probíhá na vybraných pobočkách České pošty.