preload obrazku pro baner

Více než polovina Čechů chce za vánoční dárky utratit méně než v loňském roce

Přidáno

15.11.2022

Zdražování a obavy z budoucna ovlivňují i předvánoční nákupní chování Čechů. Podle průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit až 57 % lidí chce šetřit na pořizování vánočních dárků. 7 lidí z 10 pokryje nákup dárků z běžné výplaty. Nákupy na e-shopech patří již mezi standardní způsoby obstarávání dárků. Letošním hitem Vánoc budou kosmetika a knihy.

Za vánoční dárky bude v menší míře letos utrácet 57 % dotázaných, 15 % počká na povánoční výprodeje a 10 % respondentů letos dárky kupovat nebude kvůli zdražování a nepříznivé ekonomické situaci. V loňském roce šetřilo na nákupu dárků 40 % lidí, ti uvedli, že vydají za dárky menší sumu. Žádné dárky nenakupovalo jenom 4 % dotázaných. Letošní předvánoční průzkum ukazuje, že lidé mají větší obavy, a proto se na Vánoce uskromní.

popisek Se sumou do 5 000 Kč za všechny vánoční dárky počítá 43 % dotázaných, necelých 30 % chce pak nakoupit dárky do výše 10 000 Kč.

Kolik celkově letos Češi plánují utratit za nákup vánočních dárků?

popisek Zatímco před dvěma lety nakupovalo pro své nejbližší elektroniku 34 % lidí, letos ji chce pořídit jako vánoční dárek 16 % dotázaných. Na prvních místech se umístila tradičně kosmetika a také knihy či drobné dárkové předměty. Typy dárků, jaké letos budou Češi nakupovat, také odrážejí současnou situaci, jedná se spíše o levnější předměty, elektronika se posunula na devátou příčku.

Jaké dárky letos budou Češi nakupovat?

popisek Nákupy na e-shopech již patří mezi běžné zákaznické chování. Lidé si již na tento prodejní kanál zvykli a nemíní na tom nic měnit. Počet lidí, kteří preferují e-shopy nebo kamenné obchody, se v podstatě neliší. Je zde stále početná skupina lidí (12,5 %), která uvedla, že bude nakupovat pouze v tradičních kamenných prodejnách. Jedná se především o střední až vyšší věkovou skupinu.

Kde budou lidé letos nakupovat vánoční dárky?

popisek „Obecným pravidlem je nezadlužovat se na pořizování vánočních dárků. Dárky patří do kategorie zbytných věcí, je proto lepší se uskromnit a přizpůsobit se aktuální finanční situaci, předem si určit rozpočet na celkový nákup a ten pak dodržet. Někdo využije vánoční příležitosti a koupí hodnotnější dárek, například elektroniku, sportovní vybavení nebo nábytek, které by i tak pořizoval. Pokud se rozhodne pro financování půjčkou, měl by si předem spočítat, zda bude mít dostatek finančních prostředků na měsíční splátku a úvěr si vzít vždy u prověřeného poskytovatele,“ uvádí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

Průzkum pro Home Credit provedla agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 506 respondentů ve věku 18 - 64 let. Sběr dat probíhal po celé České republice od 12.10. do 17.10. 2022.