Většina lidí bude trávit vánoční dovolenou doma, za hranice vyrazí…

Většina lidí bude trávit vánoční dovolenou doma, za hranice vyrazí pouze 5 % Čechů

14. 12. 2020

Letošní vánoční svátky budou pro všechny odlišné. Většina rodin stráví první covidové Vánoce v rodinném kruhu. Nejistá doba neodradila lidi, aby si čerpali dovolenou, ale ovlivnila, kde ji prožijí. Předvánoční čas byl poznamenaný uzavřením obchodů, nákup dárků se přesunul z větší části do online prostředí. Města rozsvěcovala vánoční stromky v tichosti a mnoho z nich zrušilo nebo alespoň omezilo vánoční trhy. Průzkum agentury Perfect Crowd pro Home Credit přináší mimo jiné údaje, kolik rodina plánovala utratit za vánoční dovolenou v letošním roce.

37 % Čechů stráví vánoční svátky pouze v domácím prostředí, dalších 39 % uvedlo, že v rámci vánoční dovolené doma, zajdou i na návštěvu k příbuzným nebo známým. Jenom 24 % odpovědělo, že si na dovolenou vyrazí mimo domov, i přestože situace nevypadá nadějně. Z nich potom 32 % pojede alespoň na chalupu, 32 % plánovalo, že vyrazí do českého ubytovacího zařízení a 11 % počítá se zahraniční dovolenou, zbylých 24 % bude kombinovat všechny uvedené možnosti. Plány se pravděpodobně budou lišit vzhledem k možnému uzavření hotelů.

Lidé předpokládají, že utratí za dovolenou na Vánoce o něco méně, 25 % uvedlo, že počítají s nižšími výdaji ve srovnání s loňským rokem. Jenom 2 % respondentů bude stát dovolená více než 20 000 Kč, což je dáno i menším počtem možností, kde ji strávit. Dovolená v rodinném kruhu nebo na chalupě zpravidla nestojí stejně jako v hotelu v zahraničí.

Průzkum ukazuje, že za vánoční dovolenou v době koronaviru utratí přibližně stejně jako v loňském roce 57 % dotázaných, 18 % si užije dovolenou za více peněz ve srovnání s rokem 2019.

Většina lidí pokryje náklady na dovolenou o Vánocích z vlastních příjmů nebo úspor, do 5 000 Kč bude stát dovolená 58 % Čechů a 28 % uvedla, že počítá s maximální částkou 10 000 Kč.

„Nově přibyl oproti loňsku další podstatný příjem, s kterým budou rodiny hradit vánoční dovolenou, a to vratky z letních neuskutečněných dovolených, tento dodatečný příjem využije 6 % dotázaných,“ uvádí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit. Na výdaje spojené s dovolenou si bude půjčovat od bankovní či nebankovní instituce 3 % respondentů.

„Zadlužovat se na dovolenou a také vánoční dárky svým klientům nedoporučujeme. Vždy by mělo platit pravidlo, vzít si úvěr na věc, kterou bude klient užívat delší dobu, než je doba splácení půjčky. Samozřejmě něco jiného je, pokud se jedná o vysněnou dovolenou jednou za život a klient ví, že měsíční rozdíl svých příjmů a výdajů bez problému splátku pokryje. Stejně tak někdy se pořizují k Vánocům dárky potřebné i pro domácnost a členy rodiny, jako je televize, počítač nebo mobilní telefon, tyto předměty jistě vydrží delší dobu, a proto je možné je financovat půjčkou,“ vysvětluje Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

<small>Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku české populace ve věku 18-60 let v období 20.-24. listopadu 2020. Celkově se online panelu společnosti Perfect Crowd účastnilo 309 respondentů. </small>