Home Credit | Pro lepší příběhy

Přidáno
22.06.2011

Brno 22. červen – Češi už si na platbu kreditní kartou zvykli. Hradí s ní v obchodech stále častěji i malé nákupy, a klesá tak i průměrná částka, kterou zaplatí. Z analýzy platebních zvyklostí držitelů kreditních karet Home Creditu vyplývá, že průměrná platba kreditkou klesla z 1123 v roce 2008 na loňských 936 korun. Přibývá i platebních terminálů - loni už jich fungovalo 74 tisíc.

Ještě před dvěma roky tvořily výběry z bankomatu skoro dvě třetiny veškerých transakcí. Teď se situace obrátila a poměr 60:40 hovoří ve prospěch plateb u obchodníků. „Lidé pochopili, že vybrat z bankomatu hotovost a zaplatit s ní v obchodě je nesmysl,“ říká Vít Růžička, ředitel karetního oddělení Home Creditu. V minulosti lidé používali karty na nákupy oblečení, elektroniky nebo rodinné nákupy potravin. „Nyní vytahují kartu, i když si jdou koupit svačinu. Je to pro ně pohodlné, nemusí hledat drobné nebo naopak řešit s prodavačem, že nemá zpět na velkou bankovku,“ doplňuje Růžička. Vedle platby za potraviny se platby kreditkou rozšířily i na čerpacích stanicích.

S tím, jak lidé platí kartami stále více, roste i počet platebních terminálů. Dnes se s nimi lidé setkají i v menších obchodech nebo u dopravních policistů. Loni v Česku fungovalo 74 tisíc platebních terminálů, v roce 2009 pouze 67 tisíc. Aktivita/rok

Platí nákup v obchodech

2,1x

1,8x

Poznámky pro editory:

Společnost Home Credit a.s., založená v roce 1997, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v České republice. Společnost nabízí širokou škálu úvěrových produktů: půjčky v místě prodeje, úvěry na automobily, hotovostní půjčky, kreditní a úvěrové karty. V roce 2010 společnost poskytla úvěry v celkové výši 8,4 miliardy Kč. Společnost Home Credit a.s. je členem skupiny Home Credit (www.homecredit.net).

Další informace jsou k dispozici na www.homecredit.cz.

Skupinu Home Credit plně vlastní PPF Group N.V.  („PPF“), která je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. PPF vlastní aktiva ve výši zhruba 12 miliard EUR (údaj k 30. 6. 2010), zahrnující různorodé aktivity od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů až po největší ruský obchodní řetězec se spotřební elektronikou. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.

Další informace jsou k dispozici na www.ppf.eu.