Letošní Shakespearovské dny v Brně letos představí o jednu hru více…

Letošní Shakespearovské dny v Brně letos představí o jednu hru více než v Praze

14. 07. 2006

Brno 13. 7. 2006 – Již tradiční Letní shakespearovské slavnosti ani letos nevynechají Brno. Pod názvem „Shakespearovské dny“ budou na nádvoří hradu Špilberk představeny čtyři divadelní hry. Letošní premiérou bude hra Othello a oproti Praze mohou Brňané navíc vidět hru Ako sa vám páči. Hlavním partnerem je již tradičně společnost Home Credit.

Divadelní přehlídku v Brně zahájí v polovině července v minulém roce premiérový Večer tříkrálový. V režii Viktora Polesného se v hlavních rolích představí Jiří Langmajer jako šašek Festa (alternuje Miroslav Táborský), Jitka Schneiderová v úloze Violy a Linda Rybová v roli Olivie. Významný podíl na ztvárnění celé inscenace přináší také hudební doprovod Miloše Štědroně, scéna Petra Maláska nebo kostýmy z dílny Aleny Schäfferové.

V dalších dnech budou slavnosti pokračovat představením Kupec benátský v režii slovenského divadelníka Romana Poláka. Překlad hry vytvořili Lubomír Feldek a Martin Hilský, kteří ho napsali speciálně pro Letní shakespearovské slavnosti. Divákům se v hlavních rolích představí Bolek Polívka v roli lichváře Shylocka společně s Annou Polívkovou v úloze Jessicy a Janem Přeučilem v úloze Tubala.

Třetí v pořadí bude představena hra Ako sa vám páči. O její nastudování se zasloužil Emil Horváth. V hlavních rolích vystoupí Marián Labuda, Martin Dejdar, Zuzana a Soňa Norisovy a Miroslav Noga. Tato hra bude odehrána v Česku pouze v Brně. Na pražské scéně si budou muset na její představení počkat až do příštího ročníku.

Program brněnských Shakespearovských dnů zakončí v prvním srpnovém týdnu letošní premiérové představení Othello.Režíruje ho Petr Kracik z Divadla pod Palmovkou a hlavními představiteli jsou v úloze Othella Michal Dlouhý (alternuje Martin Zahálka), Lucie Vondráčková a Zuzana Vejvodová (Desdemona) a Oldřich Navrátil (Jago). V obsazení se dále představí také Vladimír Brabec, Barbora Munzarová nebo Zuzana Slavíková. Hru přeložil Martin Hilský, hudbu zkomponoval Jiří Cerha a kostýmy navrhl Tomáš Kypta.

Tradičním generálním partnerem Letních shakespearovských slavností, jejichž součástí jsou i brněnské Shakespearovské dny, je již sedmým rokem finanční skupina PPF. Do Brna se díla Williama Shakespeara dostávají díky podpoře jednoho z členů skupiny PPF - společnosti Home Credit. „Podobně jako v předchozích letech i letos slibují Letní shakespearovské slavnosti mimořádnou podívanou.Shakespearovské dny, které tradičně oživují brněnskou kulturní scénu, přitahují jak kvalitní tvůrce, tak i početné publikum. Těší nás, že letos jsme partnerem brněnských Shakespearovských dnů již popáté,“ říká Ing. Miloš Stibor, předseda představenstva a generální ředitel Home Credit, a.s.

Začátky všech představení jsou od 20.30 a cena vstupenek se pohybuje v rozmezí 250 Kč až 440 Kč. Vstupenky lze zakoupit v Centrálním předprodeji BKC, Běhounská 17, Brno, po-pá 10.00 – 18.00 hod, což zájemcům pořadatelé doporučují kvůli každoročnímu velkému zájmu. V minulých ročnících navštívilo Letní shakespearovské slavnosti
až 40 000 návštěvníků. Informace o přesném programu a jednotlivých inscenacích najdete na www.shakespeare.cz.

Program brněnských Shakespearovských dnů
Večer tříkrálový 18. 7. – 21. 7.
Kupec benátský 23. 7. – 25. 7.
Ako sa vám páči 27. 7. – 29. 7.
Othello 2. 8 – 5. 8.

Poznámky pro editory:

Společnost Home Credit a. s. patří k lídrům českého trhu spotřebního financování, za rok 2005  profinancovala nákupy svých klientů v hodnotě 6,7 miliardy Kč. Celá skupina Home Credit působící v České republice, Slovenské republice, Ruské federaci a od prosince roku 2005 i v Kazachstánu poskytla za rok 2005 úvěry v celkové hodnotě přesahující 49,4 miliardy Kč. Od svého založení v roce 1997 obsloužila více než 7,7 milionu klientů. Skupina Home Credit je součástí mezinárodní finanční skupiny PPF.

• Spotřebitelské úvěry Home Credit lze v České republice získat na téměř 5 000 obchodních místech s elektronikou, výpočetní  a kancelářskou technikou, nábytkem, kuchyněmi, stavebními díly, podlahami, bazény a dalším sortimentem, včetně nákupu dovolené nebo úhrady nadstandardních lékařských zákroků.
  • Stříbrná karta Home Credit umožňuje opakovaně nakupovat na splátky ve smluvních prodejnách Home Credit a díky standardu Maestro i v dalších prodejnách v České republice a zahraničí. Další z výhod stříbrné karty Home Credit je možnost výběru  hotovosti z bankomatů, a to opět nejenom u nás, ale i za hranicemi.
  • Bezúčelová hotovostní půjčka 10 000 nebo 15 000 Kč je dostupná na 1 500 pobočkách České pošty. O půjčku může požádat fyzická osoba starší 18 let v zaměstnaneckém poměru.
  • Telefonní půjčku až do výše 30 000 Kč lze sjednat z  pohodlí domova - po telefonu - na bezplatné lince 800 999 000. Výplata hotovosti probíhá  na vybraných pobočkách České pošty.