Checklist před cestou • Home Credit a.s.

Checklist před cestou

15. 07. 2020

Pomalu se otevírají hranice a Češi nakonec přeci jenom mají možnost vyrazit na letní dovolenou i do zahraničí. Přinášíme vám několik tipů, jak se vyhnout nepříjemnostem během zahraniční dovolené anebo jak vzniklé komplikace, co nejlépe vyřešit. Co dělat při ztrátě peněženky, dokladů, při autonehodě nebo když obdržíte pokutu při silniční kontrole. To vše dokáže výrazně nabourat zasloužený odpočinek. Mnoha problémům se ale dá předejít, nebo je elegantně vyřešit.

V době koronavirové když se zavřely hotely a hranice, lidé ani nedoufali, že se letos na dovolenou vypraví. Před začátkem sezóny je ale jisté, že v omezeném režimu je možné za hranice vyrazit. Hotely a ubytovací zařízení budou maximálně dodržovat hygienické předpisy, na které si lidé již navykli. Kromě zdravotní rizik, však nesmíme zapomínat na obvyklé potíže, které jsou s cestováním spojené.

Při ztrátě peněženky jde o čas Pokud vám někdo ukradne peněženku s doklady v zahraničí a přijdete tak o hotovost, platební karty a doklady tisíce kilometrů od domova, je to sice velký problém, ale řešitelný. V první řadě okamžitě kontaktujte svou banku s žádostí o blokaci karty. „Blokace karty se dá sjednat rychle – buď zatelefonujete na zákaznickou linku vaší finanční instituce, nebo to uděláte prostřednictvím internetbankingu. Základním pravidlem je zbytečně neotálet a jednat co nejrychleji, aby nedošlo ke zneužití karty. Je dobré si do telefonu uložit číslo klientského centra, a mít ho tak kdykoliv po ruce. Po návratu domů vám bude vydána karta nová," radí Miroslav Zborovský z Home Creditu.

Co se týče dokladů, krádež nebo ztrátu je třeba urychleně nahlásit na nejbližší policejní stanici. Na velvyslanectví v daném státě by vám měli vydat náhradní doklad – tedy cestovní průkaz.

Pozor na specifická pravidla silničního provozu Pokud se plánujete vydat na dovolenou autem, určitě je vhodné prostudovat pravidla silničního provozu v zemích, i kterými budete jenom projíždět. Vyhnete se tak zbytečně vysokým pokutám. Například v Rakousku kromě rychlosti dávají pokuty i za znečištění životního prostředí ve vybraných lokalitách. Při cestě přes Slovinsko vám hrozí jedny z nejvyšších pokut v Evropě vůbec. V průměru tu řidiči za rychlou jízdu platí pokutu více než 300 euro. Limity požití alkoholu před jízdou se v jednotlivých zemích liší. V Itálii nebo Chorvatsku je u řidičů přípustná hranice do půl promile, ale v Maďarsku platí nulová tolerance.

Dálniční známky si musíte pořídit při cestě na Slovensko, Rakousko, Maďarsko a Slovinsko. V Chorvatsku se vybírá mýtné na mýtných branách. V sousedním Německu nejsou pro osobní auta dálnice zpoplatněny.

Prioritně platební kartu, ale i menší hotovost Placení kartou je v zahraničí rozhodně výhodnější než si měnit hotovost nebo vybírat z bankomatů, někde se ale bez ní neobejdete. „Pokud jedete do zahraničí, určitě si vezměte platební kartu. Pokud se stanete obětí již zmiňované krádeže peněženky, kartu můžete v okamžiku zablokovat. Každopádně malá hotovost se hodí už pro případ nákupů v různých stáncích nebo na trzích, které nemají platební terminály," doplňuje Zborovský.

Některé kreditní karty v rámci svých asistenčních služeb zprostředkovávají pomoc při autonehodě či náhlé hospitalizaci. „Při poruše auta se vám tak dostane pomoci s opravou, odvozem do servisu, náhradní dopravou či se zabezpečením ubytování. Zdravotní asistence zase může zahrnovat nadstandardní ubytování při hospitalizaci, pobyt v nemocnici s dítětem či zdravotní infolinku. V kritické situaci stačí vytočit asistenční službu a operátor by se měl o všechno postarat," doplňuje ombudsman klientů Home Creditu.

A jaké jsou základní rady při používání karet v zahraničí:

1. Pozor na platnost platebních karet a jejich limity Před odjezdem si ověřte, kdy končí platnost vašich karet a zkontrolujte si denní limit. Tuto informaci si jednoduše najdete a změníte v internetovém bankovnictví.
  2. Raději platit kartou než vybírat z bankomatů Pokud je to možné, plaťte kartou, je to levnější než výběr hotovosti z bankomatů v místní měně. Pokud máte platební karty MasterCard i Visa, může se vám hodit, když budete mít k dispozici obě. Někde totiž preferují karty od jedné z těchto společností, jinde zase od té druhé.
  3. Kreditka vás může zachránit V půjčovně aut nebo při rezervaci ubytování mohou přijímat pouze kreditní, nikoliv debetní karty a bez ní jednoduše nepochodíte.
  4. Kreditní kartou hotovost nevybírejte Pokud potřebujete hotovost, určitě ji z bankomatů nevybírejte kreditní kartou, ale vždy debetní. „Většinou totiž za výběr hotovosti zaplatíte vysoký poplatek, a navíc se na hotovostní transakce u většiny kreditních karet nevztahuje bezúročné období,“ radí Alessandro Villa vedoucí oddělení karet ze společnosti Home Creditu. Pokud chcete ušetřit na poplatcích za výběr, preferujte bankomaty vaší banky, resp. skupiny, do které patří.
  5. Z bankomatu vybírejte peníze bez přepočtu Vyhněte se využívání dynamického přepočtu měn, jak při výběru z bankomatu, tak při placení v obchodech, většinou je výhodnější zvolit si z nabídky lokální měnu, tedy vybrat peníze bez tohoto přepočtu.
  6. Mějte po ruce hotovost Určitě je dobré mít k dispozici také nějakou hotovost v místní měně. Na odlehlejších místech nebo například za zmrzlinu na pláži či za drobný dárek na trhu totiž kartou nezaplatíte.