Češi jsou líní vymýšlet originální dárky, na Vánoce věnují peníze

Brno 15. listopad 2011 – Namísto balíčků s překvapením objeví letos řada Čechů pod vánočním stromečkem obálku s penězi. Podle telefonického průzkumu společnosti Home Credit* obdaruje své blízké hotovostí 14 % oslovených. Loni se jich přitom k podobnému kroku rozhodlo pouhých 7 %. U tradičních dárků zůstane 66 % oslovených, 18 % dá někomu dárek a někomu peníze.

„Z pultů obchodů útočí na lidi před Vánoci obrovské množství zboží a nabídek. Mnozí z nich se v té záplavě jednoduše ztratí. Bojí se, aby nevhodným výběrem svým blízkým nezpůsobili spíše zklamání, a proto volí radši peníze,“   říká psycholog Jiří Brančík.

Svou roli může podle Brančíka hrát i mnoho dalších důvodů – nedostatek nápadů, času na vybírání, snaha vyhnout se předvánočnímu shonu v obchodech nebo i generační rozdíly. „Prarodiče nebo rodiče dospělých dětí často netuší, co je mezi mladými v módě,“   doplňuje psycholog.

K darování peněz vedou Čechy i ryze pragmatické důvody. Největší slevy totiž v ochodech začínají až po Vánocích. „Při povánočních výprodejích mohou ceny klesnout až o 90 %, a na takový nákup se vyplatí počkat,“   vysvětluje analytik Home Creditu Michal Kozub.

Na Slovensku na rozdíl od Česka letos jednoznačně vítězí klasické vánoční dárky. Peníze k Vánocům plánuje darovat pouhých 9 % oslovených.

* Telefonický průzkum provedený v září a říjnu 2011 na vzorku 301 klientů Home Credit a.s. a 254 klientů Home Credit Slovakia a.s.

Poznámky pro editory:

Společnost Home Credit a.s., založená v roce 1997, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v České republice. Společnost nabízí širokou škálu úvěrových produktů: půjčky v místě prodeje, úvěry na automobily, hotovostní půjčky, kreditní a úvěrové karty. V první polovině roku 2011 společnost poskytla úvěry v celkové výši 4,2 miliardy Kč. Společnost Home Credit a.s. je členem skupiny Home Credit.

Další informace jsou k dispozici na www.homecredit.cz.

Skupina Home Credit (Home Credit B.V. a její dceřiné společnosti) je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v Evropě a své služby nabízí 4,5 milionu aktivních klientů (k 30. 6. 2011 včetně Kazachstánu). Ve vybraných zemích úspěšně nabízí a rozvíjí také služby retailového bankovnictví. Skupina působí v České republice (od roku 1997), na Slovensku (od roku 1999), Ruské federaci (od roku 2002) a v Bělorusku (od roku 2007). Značka Home Credit je od roku 2005 navíc přítomna v Kazachstánu, kde společnost Home Credit B. V. drží minoritní podíl v AO Home Credit Bank.

Další informace jsou k dispozici nawww.homecredit.net.

Skupinu Home Credit plně vlastní PPF Group N. V. („PPF“), která je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Aktuálně vlastní aktiva ve výši zhruba 12,4 miliard EUR (k 31. 12. 2010), zahrnující různorodé aktivity od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů či zemědělství až po největší ruský obchodní řetězec se spotřební elektronikou. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.
Na základě úspěchu Home Creditu v Evropě PPF rozvíjí spotřebitelské financování pod značkou Home Credit také v Asii, konkrétně v Číně (od roku 2007) a ve Vietnamu (od roku 2009), a zkoumá příležitosti pro vstup na další rozvíjející se trhy v tomto regionu.

Další informace jsou k dispozici na www.ppf.eu.