Čechům chybí podnikavost, jen každý šestý si přivydělává

Autor tiskové zprávy - Zuzana Bienvenu

Přidáno

30. 9. 2013

Autor

Zuzana Bienvenu

Témata k článku

Většina Čechů si ke svému hlavnímu příjmu nepřivydělává. Ukázal to průzkum STEM/MARK pro společnost Home Credit. Jen 17 % lidí si našlo přivýdělek ke svému hlavnímu zaměstnání. Nejčastěji jsou to mladí lidé. Pokud už Češi chtějí rozjet vlastní podnikání, celou čtvrtinu z nich zastaví strach z neúspěchu.  Polovina respondentů přesto ve svém okolí zná někoho, kdo si ke svému hlavnímu příjmu přilepšuje další prací.

Častěji si Češi přivydělávají prací pro někoho dalšího jako zaměstnanci, uvádí to aspoň více než polovina z těch, kteří si vedlejší příjem zajistili (57 %). Dvě pětiny lidí pak pracují takříkajíc „na sebe“. „Češi jsou v podnikání konzervativní. I když velká řada z nich má své koníčky, které se dají zpeněžit, raději zůstávají u svého zaměstnání. Mají přitom možnost prodávat přebytky ze zahrad nebo rukodělné výrobky,“ hodnotí výsledky analytik Home Credit Michal Kozub. Nejčastějšími způsoby přivýdělku jsou proto činnosti vykonávané formou vedlejšího pracovního poměru, tedy úklidové práce, pomoc na stavbě a brigáda v obchodě.

Jen o něco více než čtvrtina respondentů, kteří si nějak přivydělávají, by ze svého přivýdělku ráda udělala hlavní zdroj příjmů. „Nejčastějším důvodem, proč tak již neučinili, je nedostatek finančních prostředků. Ten lidé uvádějí v 39 % případů. Je ale překvapivé, že jen v 9 % případů lidé uvádějí jako překážku v podnikání složitou administrativu,“ komentuje situaci Kozub, a dodává: „Zejména nedostatek financí na rozjezd podnikání brání řadě lidí postavit se na vlastní nohy a nezáviset pouze na práci pro někoho jiného. Když se na to člověk cítí a má-li svoje podnikatelské záměry dobře promyšlené, může si na ně i půjčit, a tím se osamostatnit. Především v případě, že je někdo třeba manuálně zručný a už v  menším měřítku podniká.“

Je ale potřeba dopředu mít dobře promyšlený finanční plán. Nákup nových přístrojů nebo zařízení na rozšíření podnikání nebývá levnou záležitostí, takže pokud si lidé na své podnikání vezmou úvěr, měli by si dobře naplánovat příjmy a splátky úvěru, především z dlouhodobého hlediska. „I drobní podnikatelé by měli mít dobře spočítané, kam chtějí sebe a svoji firmu v následujících letech posunout a jak to budou financovat, třeba i za pomocí úvěru. Propočty je určitě lepší mít jak v té lepší, tak v té horší variantě, aby měli jistou rezervu,“ dodává Michal Kozub.

Mezi profese, ve kterých si Češi rádi přivydělávají, patří vedení účetnictví, prodej vlastních výrobků, opravy počítačů a vývoj programů, ale i doučování jazyků, fotografování nebo pečení.

V textu byly citovány tyto osoby

Citovaná osoba - Michal Kozub Michal Kozub
Analytik