Brno ovládne lichvář Shylock, žárlivý Othello a otrok Kaliban

Brno 27. června 2007 – Brněnský hrad Špilberk v červenci a srpnu opět ožije postavami slavných divadelních her Williama Shakespeara. Do moravské metropole už po osmé v historii zavítají Letní shakespearovské slavnosti, které pod názvem Brněnské shakespearovské dny představí publiku tři Shakespearova dramata v čele s premiérovou Bouří. Výjimečnou kulturní událost „svého“ města již tradičně podporuje brněnská společnost Home Credit.

Brněnské shakespearovské dny potrvají od 23. července do 8. srpna a zahrnují celkem 15 představení tří divadelních her. Dramaturgům brněnské části festivalu se letos podařilo uvést je v pořadí, jak je William Shakespeare v rozmezí let 1597 až 1612 vytvořil. Divák tak může spolu s uměleckým zážitkem vnímat i rozdílnosti jednotlivých tvůrčích etap slavného anglického dramatika.

Divadelní přehlídku zahájí úspěšná komedie Kupec benátský v pod taktovkou slovenského divadelního režiséra Romana Poláka. Brněnští diváci budou posledními, kteří budou moci derniérovou inscenaci zhlédnout. Překlad hry vytvořili Ľubomír Feldek a Martin Hilský speciálně pro Letní shakespearovské slavnosti. V hlavní roli židovského lichváře Shylocka exceluje Bolek Polívka, v dalších úlohách se představí Anna Polívková jako jeho dcera Jessica či Jan Přeučil jako Shylockův přítel Tubal.

Na přelomu července a srpna bude festival pokračovat tragédií Othello, která měla premiéru v loňském roce. V Brně jí však vloni nepřálo počasí a z plánovaných pěti představení se nakonec uskutečnila pouze dvě. V režii Petra Kracika se brněnským divákům představí Michal Dlouhý v titulní roli Othella (alternuje Martin Zahálka), Lucie Vondráčková v úloze jeho milující ženy Desdemony a Oldřich Navrátil jako zrádný Jago. Výborné herecké obsazení doplňují Zuzana Vejvodová, Ladislav Frej, Rudolf Jelínek, Barbora Munzarová, Zuzana Slavíková a další. Hru přeložil Martin Hilský.

Třetí hrou v pořadí a letošní premiérou se stane poetické drama Bouře, méně známá, avšak významná hra Shakespearova pozdního období. Velkou podívanou slibuje herecké obsazení: v roli Prospera uvidí diváci alternující trio výborných slovenských herců Martina Hubu, Dušana Jamricha a Emila Horvátha, jako otrok Kaliban se představí Jan Tříska, který před pěti lety na festivalu zářil v roli krále Leara. Režisérem hry je brněnskému divadelnímu publiku dobře známý Jakub Korčák. O překlad se postarala osvědčená česko-slovenská dvojice Ľubomír Feldek – Martin Hilský.

Tradičním generálním partnerem Letních shakespearovských slavností s dějištěm v Praze, Brně a Bratislavě je finanční skupina PPF. Brněnské shakespearovské dny už pošesté podporuje jeden z členů skupiny, společnost Home Credit, která v Brně sídlí. „Brněnské shakespearovské dny se řadí ke stěžejním kulturním událostem nejen v Brně, ale na celé Moravě. Těší nás, že můžeme k jejich realizaci přispět,“ říká Erich Čomor, předseda představenstva a generální ředitel Home Credit a. s.

Začátky všech představení jsou ve 20.30 hodin. Vstupenky lze zakoupit v Centrálním předprodeji BKC, Běhounská 17 za cenu od 250 do 500 Kč. Pro velký zájem veřejnosti pořadatelé doporučují zakoupit vstupenky s dostatečným časovým předstihem. Bližší informace o programu i inscenacích jsou k dispozici na www.shakespeare.cz.

Poznámka pro editory:

Společnost Home Credit a. s. patří k lídrům trhu spotřebitelského financování v České republice. Poskytuje účelové a bezúčelové financování prostřednictvím spotřebitelských a revolvingových úvěrů, produktové portfolio doplňují hotovostní půjčky. Za rok 2006 profinancovala nákupy svých klientů v hodnotě 7,1 miliardy Kč.

Společnosti skupiny Home Credit, působící na trzích střední a východní Evropy a Střední Asie, poskytly v roce 2006 úvěry v celkovém objemu 2,7 miliardy USD. Skupina Home Credit je součástí mezinárodní finanční skupiny PPF.